Jennys granne kapade häcken

Fejden fick göras upp i domstol som tvingar Jenny att betala 170 000

”Skulle göra samma sak igen” Mitt under grannarnas husförsäljning passade Thure Nilsson, 74, på att kapa av häcken som växt och växt och växt utanför hans hus. Både de gamla och de nya ägarna blev upprörda och tingsrätten gav dem rätt. Men hovrätten dömde annorlunda. Thure Nilsson får betala 50 000 i skadestånd och sina rättegångskostnader. Jenny Danell får även hon betala sina rättegångskostnader samt minst 115 000 kronor för att återställa häcken till de nya ägarna av hennes hus.
”Skulle göra samma sak igen” Mitt under grannarnas husförsäljning passade Thure Nilsson, 74, på att kapa av häcken som växt och växt och växt utanför hans hus. Både de gamla och de nya ägarna blev upprörda och tingsrätten gav dem rätt. Men hovrätten dömde annorlunda. Thure Nilsson får betala 50 000 i skadestånd och sina rättegångskostnader. Jenny Danell får även hon betala sina rättegångskostnader samt minst 115 000 kronor för att återställa häcken till de nya ägarna av hennes hus.

Grannen högg ner hennes häck.

Nu måste Jenny Danell betala 170 000.

När Jenny Danell, 37, och hennes dåvarande man flyttade in i huset i Huddinge för drygt tio år sedan fanns det inga avgränsningar på den avstyckade tomten.

För att få insynsskydd och för att hålla barnen på ­tomten planterade de en thujahäck .

Den är snabbväxande och när man väl kapat toppen fortsätter den inte att växa på höjden.

– Vi ville ha upp den till 3,5 meter innan vi beskar den, säger Jenny Danell.

I augusti 2011 sålde de sitt hus på grund av skilsmässa. Köpekontraktet var påskrivet men de nya ägarna hade inte flyttat in.

Olika uppfattningar

Då tog grannen Thure Nilsson, 74, saken i egna händer. Han kapade tio ­meter av den 26 meter långa och drygt 3 meter höga häcken till ungefär en ­meter.

– Vi hade en överens­kommelse om höjden, säger Thure Nilsson.

– De lät den växa så högt att vi inte kunde se vägen.

Jenny Danell förnekar att de någonsin pratat om en maxhöjd.

– Det är lika obegripligt som när Thure Nilsson plötsligt i tingsrätten påstår att han har betalat 1 000 kronor för häcken, säger hon.

– Den verkliga anledningen till att han kapade häcken är att han vill kunna se när posten kommer.

Krävde ny häck

De nya ägarna blir bestörta och kräver att Jenny ­Danell och hennes exman ska återställa häcken som den var vid köpet.

Offerterna som Danells tagit in från två håll visar att 115 000 kronor är den lägsta summan som krävs för att gräva upp de förstörda ­thujorna med rötterna, ­bearbeta jorden och återplantera fullvuxna thujor.

I tingsrätten döms Thure Nilsson att betala 115 000 i skadestånd, så att häcken kan rekonstrueras, och att stå för sina grannars rättegångskostnader.

Men när frågan så småningom kommer upp i hovrätten dömer de annorlunda.

Sänkte summan

Utan tvivel är Thure Nilsson fortfarande skyldig men behöver bara betala 50 000 i skadestånd, mindre än ­hälften vad det kostar med ny häck. Hovrätten dömer också var och en att stå för sina egna rättegångskostnader.

– Kostnaderna för tingsrätten slutade på 52 000 kronor, det blir minst lika mycket för hovrättsförhandlingarna, säger Jenny Danell.

”Var värt det”

Därtill ska häcken återställas, alltså minst 115 000 kronor. Grannens tilltag kommer därmed att kosta paret 170 000 kronor.

– Indirekt säger hovrätten att vi inte borde ha brytt oss om att stämma Thure Nilsson, att vi bara skulle ha ryckt på axlarna och fixat häcken, säger Jenny Danell som är väldigt besviken på domen.

Den kapade häcken kostar för Thure Nilsson också men inte lika mycket och han är inte bekymrad.

– 105 000 har advokaten kostat, säger han.

Han ska dessutom betala 50 000 i skadestånd.

– Det är alla gånger värt 50 000 för att bli av med häcken, det är ingenting. Jag skulle göra samma sak igen.

Det gäller grannar emellan

Får jag klippa grannens häck om jag tycker att den är för hög?

- Nej, du kan inte göra någonting med din grannes häck.

Får en häck vara hur hög som helst?

- Ja, i Sverige får man ha väldigt höga häckar utan att det strider mot lagen. Men den får till exempel inte störa sikten för trafik.

Kan jag kräva att grannens träd som skuggar min uteplats huggs ner?

- Nej, för att skugga ska vara en olägenhet måste det handla om väldigt många träd. Annars gäller samma sak som för buskar.

Får man sola naken på sin egen tomt?

- Det är svårt att svara på, det beror på hur offentlig man blir. Det faller under förargelseväckande beteende om det sker på en väl synlig plats på tomten.

Får grannen föra hur mycket oväsen som helst?

- Om man anmäler störningen och ljudet ligger över gränsvärdena så kan kommunens hälso- och miljökontor be grannen att minska störningen.

Kan man förbjuda grannarna att grilla om man stör sig på oset?

- Det kan finnas lokala begränsningar för när man får elda löv eller hur ofta man får elda i öppen spis och hur man får grilla.

Får kattägare verkligen låta sina djur springa omkring på min tomt?

– Ja, det är tillåtet.

Källor: Ulf Stenberg, Villaägarnas Riksförbund

Publisert: