– Andra barn tycker att jag ser hemsk ut

NYHETER

Havin, 9, har svåra brännskador men får ingen vård: Vill att doktorn hjälper mig

1 av 4 | Foto: Nioåriga Havin står tillsammans på balkongen med familjens sju månader gamla bebis. Havin ådrog sig svåra brännskador när en granat landade i grannhuset.

Havins två småsyskon dog när granaten landade i grannhuset.

Själv är hon svårt brännskad­ad över ansiktet och kroppen - men får ingen vård.

– De andra barnen skrattar åt mig för att jag är ful, säger hon.

Nioåriga Havin Ranka står på sin balkong och tittar på de jämnåriga flickorna som leker nere på San Simon-gatan i Beirut.

Hon tänker inte gå ner.

– De andra barnen skrattar åt mig. De säger att jag ser hemsk ut, säger hon.

På kvällen den 27 januari låg hon och sov hemma i lägenheten i Ghouta utanför Damaskus i Syrien. Klockan halv tio slog en raket ner i grannhuset. En granatskärva flög in genom fönsterrutan och landade i deras kök.

Den snurrade runt och glödde. Kom allt närmre gasflaskorna.

Havins mamma Ahlam, 43, rusade fram, trots att hon var gravid i sjunde månaden. Hon kastade en filt över skärvan - men det var redan för sent.

Explosionen blev våldsam.

– Jag bara skrek. Jag var paralyserad. Efter en stund kom grann­arna. De hjälpte oss att dra ut barnen ur elden, men - de hann inte, säger pappa Louay.

De minsta barnen Abid, 5, och Hevran, 3, dog i lågorna.

”Finns inte plats för er”

Havin, hennes föräldrar och tre äldre syskon överlevde med svåra brännskador.

De tog sig från sjukhus till sjukhus inne i Syrien, men överallt var besked­et detsamma.

– Det är fullt med skadade soldater. Det finns inte plats för er.

De bestämde sig för att fly till Libanon.

Havins storebror Ahmed, 11, gömmer sig under en filt.

Han skäms, vill inte visa sitt sönderbrända ansikte.

Havins fingrar har läkt konstigt, de spretar åt olika håll. Det gör ont att röra händerna. Ont att öppna munnen och tugga. Ont att ligga stilla i sängen på nätterna och försöka sova.

– Jag vill att doktorn hjälper mig. Jag vill se fin ut igen, säger hon.

Hon drar en liten barnvagn fram och tillbaka mellan rummets väggar. Hennes mamma och pappa visar fotografier på de döda barnen från en picknick förra sommaren.

De är förtvivlade.

Familjen får ungefär 700 kronor i bidrag från FN varje månad. Hyresvärden tar allt.

Louay är läderarbetare och en libanesisk man har gett honom en symaskin och skinnbitar. På nätterna syr han damväskor så fort han kan. Väskorna säljs på marknaden för tio dollar. Louay får en dollar.

Lovades hjälp

För tre månader var en egyptisk läkare förbi.

Han lovade att hjälpa Havin och hennes syskon och lämnade sitt telefonnummer. Sedan dess har det varit tyst.

– Jag ringer och ringer men ingen svarar, säger Louay.

Han drar handen över ansiktet.

– Vi behöver hjälp. En doktor som ger våra barn vård. Som opererar dem så att de kan använda sina händer. Som tar bort ärren så att de kan gifta sig.

Havin bär ut sin lillasyster på balkongen. Det sju månader gamla bebisen har klarat sig utan skador. Havin blåser henne på mag­en tills hon själv börjar skratta.

Louay Ranka tittar bort över husen, mot Medelhavet, där föräldrar sätter sina barn i farliga båtar i hopp om att nå Europa.

– Snälla, ge våra barn en framtid, säger han.

Du kan också hjälpa

Alla bidrag - oavsett storlek - gör nytta

Unicef:s hjälp i Syrien omfattar ­hälso- och sjukvård med 63 mobila team och sjukvårdscenter - och skolgång för flyktingbarnen.

Flyktingarna, i flyktinglägren i grannländerna, förses med vinter­kläder och filtar.

- Vi i Sverige kan hjälpa till genom att ge pengar till arbetet, säger Per Westberg, vice generalsekreterare för ­Unicef Sverige.

Den som vill bidra kan ­sätta in en gåva på plusgiro 90 20 01-7 eller bankgiro 902-0017. Märk talongen Syrien.

Röda Korset samarbetar med ­syriska Röda Halvmånen och delar ut mat, rent vatten, filtar, kuddar, madrasser, tält och hygienartiklar. Ett viktigt ­arbete är att evakuera sjuka och skadade med ambulans från platser där oroligheter kan förekomma - och att ge sjukvård till ­behövande.

Den som vill stödja barn i Syrien kan köpa en gåva i Röda Korsets webbshop.

- Alla dessa gåvor stödjer ­Syriens barn, liksom deras familjer och befolkningen i stort, säger Erik Halkjaer, pressekreterare för Svenska Röda ­Korset.

SOS Barnbyar arbetar med nödhjälpsprogram för drabbade i Syrien och ger flyktingar skydd, vinterkläder, filtar och förnödenheter - och att säkra barnvänliga platser.

Organisationen lägger stor vikt vid att hjälpa syriska barn att få gå i skolan igen.

SOS Barnbyar har i dagsläget en ­katastrofinsamling som bland annat används till Syrien. Gå in på www.sos-barnbyar.se

Läkarmissionen jobbar i Bekaa-­dalen i östra Libanon, på gränsen till ­Syrien. Där har de hjälpt 2 300 familjer att vintersäkra sina tält. De mest behövande får dessutom en kamin med ved eller kol för en månads förbrukning.

- Alla bidrag oavsett storlek gör nytta, säger Conny Sjöberg, insamlingsansvarig på Läkarmissionen.

Använd plusgirokonto 90 00 21-7, skriv Akuthjälp-Syrien. Eller sms:a Akuthjälp100 till 72 980 och skänk 100 kronor.

ActionAid är på plats i flyktinglägren i Jordanien och Libanon och delar ut livsnödvändiga hygienartiklar, kläder och första hjälpen-utrustning. Organisationen erbjuder psykologstöd och utbildar i första hjälpen.

Bidra till ActionAids arbete i Syrien via deras hemsida. Eller sätt in pengar på plusgirokonto 90 00 83-7 eller bankgirokonto 90 00 83-7. Märk ­gåvan ”Syrien”.

- 109 kronor räcker till ett hygienkit till två människor. 218 kronor räcker till en uppsättning kläder till en kvinna som har förlorat allt. 544 kronor räcker till psykologhjälp, säger Ammi Bohlin, digital ­manager hos ActionAid.

Läkare utan gränser bistår med sjukvård i både Syrien och grannländerna. I norra Syrien har organisationen sex fältsjukhus. Organisationen har den så kallade akutfonden för att samla in pengar som i första hand går till aktuella ­kriser.

För att hjälpa drabbade i Syrien: ­använd plusgirokonto 900603-2 eller bankgirokonto 900-6032. Märk ­talongen med ”Akutinsatser - Syrien”. Eller ring 0900 35 90 eller sms:a Syrien 100 till 72 970 för att skänka 100 kronor. Eller skänk 200 kronor genom att sms:a Syrien 200 till samma nummer.