NSA:s superhackare buggar datorer innan de levererats

avNiklas Eriksson

NYHETER

Elithackarna Tao utför USA:s tuffaste övervakning

Foto: Google
Flygbasen Lacland i San Antonio, Texas, där NSA har lokaler.

USA:s underrättelsetjänst stoppar datorleveranser för att stoppa i buggningsutrustning.

Nu avslöjas NSA:s grupp med ”superhackare” – Tao – som står bakom de tuffaste övervakningsuppdragen.

Tyska Der Spiegel kommer nu med ett nytt avslöjande om NSA:s hemliga övervakningsoperationer hämtad ur dokument läckta av Edward Snowden.

Under mottot ”skaffa fram det som inte går att få tag i” opererar underrättelseorganets elitgrupp Tao, specialiserade på att samla information om de ”tuffaste målen”, skriver AP.

Tao står för ”tailored access operations”, ungefär ”skräddarsydda intrångsuppdrag”.

Bland annat har specialstyrkan med säte i San Antonio, Texas, avlett leveranser av datorer och annan teknisk utrustning som är på väg till en person de har utsatt till mål, ett företag eller organisation.

I Taos hemliga verkstäder har utrustningen sedan ”uppgraderats” – med spionprogram eller till och med hårdvara som ger NSA en bakväg in i nätverk och datorer, skriver Der Spiegel.

Sedan levereras datorerna som moderna trojanska hästar.

Tao ska också ha utnyttjat Microsofts egna system som låter användarna rapportera buggar i mjukvarujättens operativsystem för att spionera.

De anställdas uppdrag är att ”bryta sig in i, manipulera och exploatera datornätverk”, skriver Der Spiegel.

NSA säger i en kommentar till tidningen att Tao är en ”unik nationell tillgång i frontlinjen som ger NSA möjlighet att försvara nationen och dess allierade”.

Men den amerikanska underrättelseorganisationen vill inte kommentera enskilda operationer utförda av det högteknologiska informationskrigarna i Tao.