Mellin: Märks att valåret är inlett

De stöttes och blöttes i fyra timmar.

Så här gick partiledardebatten enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Vad tyckte du om debatten?

– Jag tyckte att det var en fartfylld debatt och att det märktes att valåret är inlett. Alla var väldigt peppade och hade till och med roliga formuleringar. Det är inte så vanligt i den här typen av debatter.

På vilket sätt var den fartfylld?

– Alla var på. De var också ofta ganska ideologiska och de pratade lite fortare än de brukar. Flera hade till och med sig grejer som de visade upp. Allihop är som Fredrik Reinfeldt beskrev sig själv, stridshingstar. De stod på startlinjen.

Framkom det några nyheter?

– Nej, det kan jag inte säga. Nu försöker alla mala in sitt budskap i stället. Fredrik Reinfeldt tyckte att det var en jobblinje som stod mot en arbetslinje om att arbeta mindre. Det vet jag inte om jag tyckte var så tydligt utan endast två partier som driver den senare frågan. Jag skulle säga att det alla ägnade sig åt sina favoritfrågor och tog upp sin favoritkritik mot de andra partierna.

Vad sa partierna om regeringsfrågan?

– Att Alliansen går fram som ett alternativ var tydligt även i dag. Hur det står till på andra sidan var ganska oklart. Åsa Romson tog replik på både Fredrik Reinfeldt och Mikael Damberg. Jonas Sjöstedt tog replik på de flesta förutom Göran Hägglund och Björn Söder.

– Normalt tar man inte replik på det vars lag man tillhör. Det jag tyckte var slående var att Jonas Sjöstedt verkligen utnyttjade hela situationen och tog alla möjligheter att gå upp i talarstolen som kunde skapas. Medan Damberg föll i dvala efter Björklund. Han tog replik på statsministern och vice statsministern och sedan fick det vara.

Vem vann?

– När det gäller att synas var det definitivt Jonas Sjöstedt. En som alltid förlorar är Göran Hägglund för att han är sist. Han företräder riksdagens minsta parti, kommer sist i replikskiftena och hans anförande kommer sist. Han märks väldigt lite. I dag fick han inte ens några repliker. Om man ser till innehållet tycker jag att alla utifrån sina utgångspunkter var väldigt duktiga.

Något annat att tillägga?

– Det här var Björn Söders första partiledardebatt och han klarade sig relativt bra. Han hade gjort lätt för sig och tog helt enkelt upp samma sak som Jimmie Åkesson tog upp under förra partiledardebatten och ställde samma frågor.

Publisert: