CIA erkänner: Area 51 existerar

Foto: http://www.flickr.com/photos/x51/

Den amerikanska militärbasen Area 51 – känd för myter och konspirationsteorier om ufon – existerar.

Det erkänner nu CIA officiellt efter över ett halvt sekel av hyschhysch.

Area 51 har länge varit ett mecka för konspirationsteoretiker och ufo-entusiaster världen över och basen har i populärkulturen kommit att bli synonym med statligt hemlighetsmakeri. Enligt de vanligaste teorierna har ökenområdet varit centrum för regeringens hemliga forskning om utomjordingar eller testområde för nya experimentella vapen.

Men nyligen offentliggjorda CIA-dokument gör nog många besvikna. Visserligen erkänner CIA – äntligen – officiellt det som länge varit en välkänd hemlighet: basen i delstaten Nevada existerar och ligger drygt 20 mil nordväst om Las Vegas, skriver CNN.

Men dess syfte verkar inte ha något att göra med vare sig rymdskepp eller obduktioner av utomjordingar. Enligt dokumenten, som inkluderar en karta över basen, ska Area 51 mest ha använts för att testa diverse militära flygövervakningsprogram.

Dokumenten offentliggjordes efter en förfrågan från en docent vid Nationella säkerhetsarkiven år 2005 för ett forskningsarbete om övervakningsprogrammen. Vissa omnämnanden av basen är dock fortfarande strukna i dokumenten, vilket kan ge näring åt fortsatta konspirationsteorier, skriver The Telegraph.

TT