’Värsta jag upplevt’

Staffan Lindberg, 41, Aftonbladets reporter som ger ut reportageboken ”Blod är ett billigt pris för frihet” om den arabiska våren - vad är det du har skrivit om?

Aftonbladets reporter Staffan Lindberg.
Aftonbladets reporter Staffan Lindberg.

- Människorna som har gjort uppror i Mellanöstern. Det finns en lucka i rapporteringen därifrån. Det kommer telegram om dödstal och experter från väst uttalar sig i medier men vi får sällan möta människorna. Då blir det svårt att verkligen förstå vad som händer nu.

Vad är ditt starkaste minne från arbetet med boken?

- Att stå på Tahrirtorget när Mubarak föll var en av de mest hoppfulla upplevelser jag varit med om. Att se folk dö i Aleppo ett och ett halvt år senare den kanske värsta. Boken skildrar en resa från hopp till helvete.

Du jobbar på Aftonbladet. Hur hinner du med att skriva b­öcker också?

- Det blir sena kvällar och ­nätter!

Vad var dina egna känslor ­under den arabiska våren?

- Det var svårt att åka hem och se hur våldet trappades upp. Jag tänkte hela tiden på människorna jag mött och vad som hänt med dem. Levde de? Det var ­också därför jag ville skriva ­boken. För att följa dem.

Vad kommer att hända nu i Mellanöstern, tror du?

- Jättesvårt att svara på. Egypten är ovisst och farligt. I Syrien fortsätter våldet att förvärras. Kanske är det i Iran man kan ana en strimma hopp. En ny president talar om reformer, men det återstår att se om det är mer än ord.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Att jag snart ska kunna återvända till Damaskus och att det då är fred där.

Publisert: