Nyheter

35 personer åtalas för assistansfusk

Av: 

Mira Micic

NYHETER

Två företagare misstänks ha fått Försäkringskassan att betala ut nästan 30 miljoner kronor i assistansersättning.

Men de som skulle fått hjälp lämnades ensamma och inlåsta.

35 personer åtalas för assistansfusk vid Södertälje tingsrätt i dag.

Bland de åtalade finns två män i 40-års åldern som satt i ledningen för ett assistansföretag och en person som arbetade på Försäkringskassan. De övriga var uppskrivna som personliga assistenter.

Enligt åtalet har de två företagsledarna, som anges som huvudmän i härvan, förmått Försäkringskassan att betala ut cirka 28 miljoner kronor i assistansersättning till deras bolag mellan 2006 och 2012.

Fick lön utan att arbeta

Männen misstänks ha sett till att falska tidsrapporter signerats och skickats in till Försäkringskassan. Sedan har löner betalats till assistenter som inte har jobbat. Delar av pengarna har sedan gått tillbaka till de två männen.

Det här innebär också att personer som behövt assistans inte har fått det, enligt åtalet. Brukarna har inte fått gå ut, utan lämnats ensamma och inlåsta och getts fel mediciner.

Satte upp kameror utanför lägenheterna

Utredningen var en del i den särskilda insatsen i Södertälje mot organiserad brottslighet. Bland annat har utredarna satt upp kameror utanför bostäderna hos personer som behövt assistans, för att bevisa att dessa inte fått gå ut.

Den misstänkta vd:n hade en blogg, som nu ingår i åklagarens bevismaterial. I bloggen skrev han, bland annat: "Man kan ju tyvärr inte avlöna folk som inte jobbar (eller, tja inte vi i alla fall)".

Tillslag i fjol

Efter ett tillslag den 6 november i fjol säkrade polisen tillgångar på sammanlagt 19 miljoner kronor, varav hälften ligger i fastigheter och resten i kontanter, klockor och smycken.

De åtalade, som misstänks för grovt bedrägeri, är mellan 22 och 74 år gamla och hemmahörande i Stockholmsområdet, Södertälje och Nyköping. De två huvudmännen i härvan misstänks även för grovt bidragsbrott.

Rättegången startar den 17 september.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert: