Nyheter

Hittad – blåfärgad historisk planet

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Här regnar det flytande glas och hettan är otrolig

Astronomer har hittat en stor djupt blå planet, kretsande kring en stjärna 63 ljusår bort. Illustrationen som släppts av Nasa är en tolkning av hur planeten skulle kunna se ut.
Astronomer har hittat en stor djupt blå planet, kretsande kring en stjärna 63 ljusår bort. Illustrationen som släppts av Nasa är en tolkning av hur planeten skulle kunna se ut.

För första gången har NASA och ESA kunnat färgbestämma en planet utanför vårt eget solsystem.

Planeten ligger 63 ljusår bort och är en ogästvänlig himlakropp.

Dagstemperatur på drygt 1000 grader, regn av flytade glas och vindar på över 7 000 kilometer i timmen.

Astronomer har hittat en stor djupt blå planet, kretsande kring en stjärna 63 ljusår bort, skriver CNN.

Det är första gången som man har kunnat bestämma färgen på en planet utanför vårt eget solsystem, enligt NASA och European Space Agency på torsdagen.

Planeten har inget ordentligt namn, utan är bara känd som HD 189733b i nuläget. Planeten ligger väldigt nära sin stjärna och har därför alltid en och samma sida vänd mot den. Där blir det över 1000 grader varmt. I övrigt är vädret inget vidare heller, i vindstyrkor på över 7 000 kilometer i timmen piskar ett regn av flytade glas ned.

Upptäcktes med Hubble

Planetens blå färg kommer inte från reflektioner av oceaner, som jordens. Istället handlar det om om moln av silikat, en förening av kisel och syre, enligt NASA. ”Silikat som kondenseras i den här hettan kan bilda små droppar av glas som sprider blått ljust mer än rött”, skriver man i ett uttalande.

Upptäckten har gjorts med Hubble-teleskopet. Planeten hittade man redan 2005, men det är först nu som man har kunnat komma fram till dess färg.

Har mätt ljus

Fynden kommer publiceras i början av augusti, i The Astrophysical Journal Letters.

För att komma fram till vilken färg planeten hade har man mätt hur mycket ljus som dess yta reflekterar. Man har studerat ytan före, under och efter att den passerat bakom sin stjärna.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: