Mejla

Wolfgang Hansson

Israel hotat när fredssamtal havererar

Publicerad:
Foto: AP
Israeliska säkerhetsstyrkor i en by på Västbanken.

Fredsförhandlingarna mellan Israel och palestinierna är på väg att haverera.

Frågan är om inte Israel är den största förloraren.

För den judiska staten kan alternativet till en tvåstatslösning vara ännu värre.

Jag vet inte för vilken gång i ordningen det åter är hela havet stormar i Mellanöstern. Viljan att kompromissa och enas för att få till en varaktig fred verkar inte finnas hos någon av parterna. De senaste veckorna har både Israel och palestinierna ägnat sig åt krypskytte mot de USA-ledda förhandlingar som de själva deltar i.

Israel lät bli att hålla ett löfte att frige palestinska fångar. Palestinierna bröt då sitt löfte om att inte söka status som stat vid ett antal FN-organ. Israel följde upp med att ge klartecken för fler bosättningar på den ockuperade Västbanken. Varpå palestinierna definitivt torpederade förhandlingarna genom att ingår ett avtal med konkurrenten Hamas som styr i Gaza och som av USA stämplas som terrororganisation.

Förintelse

Ingen blev förvånad när Israel omedelbart deklarerade att de avbryter fredförhandlingarna. Premiärminister Benjamin Netanyahu vill inte sluta fred med den palestinske presidenten Abbas rörelse al-Fatah om den samtidigt bilar en samlingsregering med en organisation som har Israels förintelse i sina stadgar.

Hamas och Fatah har enats förr bara för att rätt snabbt åter hamna i luven på varandra. Få tror att de verkligen kommer att lyckas bilda en överlevnadsduglig samlingsregering inom fem veckor.

Manövern kan vara ett sätt för Abbas att sätta press på Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och få honom att fundera på vad som är alternativet till att göra eftergifter i fredsförhandlingarna.

Omvärlden och palestinierna ser en lösning med två stater, Israel och en självständig palestinsk stat på Västbanken. Israel var tidigare för samma lösning men har under Netanyahu vacklat betänkligt. Så frågan är vad Israel tänker sig istället.

Alternativet med en enda nation för både palestinier och judar innebär på sikt dödsstöten för en judisk stat i Mellanöstern. Demografin arbetar helt enkelt i palestiniernas favör. De föder fler barn och kommer om ett antal år att passera den judiska befolkningen.

Apartheidsystem

Om Israel ska fortsätta att vara en demokrati innebär det enorma omvälvningar för Israels invånare. Alternativet är ett apartheidsystem av det slag som den vita minoriteten hade i Sydafrika före 1994. En del anser att Israel redan tagit några steg på den vägen.

Medan Israels ledning funderar hur de ska ta sig ur denna rävsax verkar man vilja förhala ett fredsavtal och föredra att status quo fortsätter.

Palestinierna vet att tiden är deras vän och inte israelernas. Därför kastar de hellre grus i maskineriet än gör några avgörande eftergifter.

Kvar står USA och utrikesminister John Kerry med byxorna nere. Ännu ett amerikanskt försök att fixa fred i Mellanöstern har misslyckats. Även om både Kerry och Obama vägrar ge upp och mer vill se det som ett tillfälligt uppehåll.

Blir det inget av med Hamas-Fatahs samlingsregering så finns det en chans att blåsa nytt liv i förhandlingarna. Vilket inte alls är samma sak som att det i slutändan blir en uppgörelse.

avWolfgang Hansson

Publicerad: