USA erbjuder Ukraina 50 miljoner dollar

USA:s regering erbjuder ett stödpaket till Ukraina på 50 miljoner dollar för att hjälpa landet med ekonomiska och politiska reformer.

Budskapet från Vita huset kommer i samband med vicepresident Joe Bidens besök i Kiev.

USA:s vicepresident Joe Biden anländer till en flygplats utanför Ukrainas huvudstad Kiev
USA:s vicepresident Joe Biden anländer till en flygplats utanför Ukrainas huvudstad Kiev

Indragna gassubventioner från Ryssland som straff för maktskiftet i Kiev har ytterligare försämrat den ukrainska ekonomin. När USA:s vicepresident Joe Biden besökte det ukrainska parlamentet på tisdagen utlovade han därför ekonomiskt stöd till Ukraina. Samtidigt underströk han att landets ledare måste bekämpa den "cancer" som korruptionen utgör för systemet, enligt Reuters.

Biden poängterade också hur mycket starkare Ukraina skulle vara som land, om man inte vore beroende av gasleveranser från Ryssland.

"Dra tillbaka trupperna"

– Ukraina måste fortsätta vara ett land. USA stöttar ett starkt Ukraina, med fredliga band till både öst och väst. Band till både Ryssland och Europa. Men ingen nation har rätt att ta land från en annan nation. Vi kommer aldrig att erkänna Rysslands lagliga rätt över Krim. Vi uppmanar Ryssland att dra tillbaka sina trupper, sa vicepresident Joe Biden på en presskonferens i Kiev.

– Fler provokationer från Ryssland kommer att leda till fler kostnader (för Ryssland) och ytterligare isolering av Moskva, hotade Biden.

"Undergräver presidentvalet"

– Vi kommer inte att acceptera några som helst attacker mot den judiska befolkningen eller andra minoriteter, sa Biden.

Efter Bidens tal tog den ukrainske premiärministern Arsenij Jatsenjuk över talarpodiet. Han anklagar bland annat Ryssland för att vilja undergräva presidentvalet den 25 maj.

TT

Publisert: