Nyheter

Två åtalas för mord på äldre paret i Långared

Av: 

Johanna Hellsten

NYHETER

Spanade mot huset från en kulle – sov vid skogsdunge

De två misstänkta planerade rånmordet noga, enligt åtalet som nu lämnats in till tingsrätten.

Men när de misstänkta rånmördarna väl slog till gick det inte enligt deras plan, uppger åklagaren.

Den misstänkte 40-åringen försvarar sig med att polisen planterat bevis mot honom.

I dag åtalades två män för de brutala rånmorden på lantbrukarparet Torgny och Inger i Långared, vid Alingsås tingsrätt.

De två männen, 34 respektive 40 år, har enligt åklagaren spanat på paret i hemlighet under minst en och en halv vecka, enligt åklagaren.

Från en skogsdunge, som ligger på en kulle, har de två misstänkta övervakat morgonbestyren vid huset och planerat den kommande attacken.

– Där har de sovit över också, säger åklagare Daniel Larson.

Mobilerna har spårats

Ett huvudvittne har sett två män, med luvor, gå från bilen som stod parkerad vid skogsdungen söndagen innan mordet. Vittnet har även kunnat uppge bilens registreringsnummer. Dessutom har männens mobiler kunnat spåras vid flera olika tillfällen till Långared. En av männens avföring har hittats på kullen och dna-testats.

Den 19 oktober förra året slog gärningsmännen till. Först slog de ihjäl Torgny i ladugården. Därefter strypte och kvävde de Inger.

– Det är brutalt och så oförståeligt. Om man ska ta ett kassaskåp finns det hundra andra sätt än att det måste sluta så här. Men med anledning av det våld och de sätt de misstänkta dödat paret på så finns inget tvivel att uppsåt finns, målet var att döda dem, säger Daniel Larson.

Lastade kassaskåpet

När gärningsmännen sedan ska bryta upp kassaskåpet lyckas de inte, trots upprepade försök. Planen att ta med de ännu okända innehållet misslyckas, enligt åtalet.

– De hade med sig verktyg för att bryta upp, men det har inte gått. De har då tvingats ut ur huset och varit tvungna att gå genom skogen mot bilen igen. Det hundspåret fick vi upp direkt på morddagen. Sedan är då teorin att de kört bilen till gården och lastat kassaskåpet. Det är ett stort kassaskåp som klassas som säkert och det klarar ingen av att bära ensam, och även om man är två så klarar man inte att bära det genom snårig terräng, säger Daniel Larsson.

Greps i Polen

Samma dag lämnar de misstänkta landet, med en färja från Ystad till Polen. Den 16 november grips de två i Slupsk i norra Polen.

– Det här är det grövsta brottet, två fall av mord. Om de fälls finns inget annat straff än livstidsfängelse.

Ingen av männen erkänner brott, men den ena mannen har efter hand erkänt att han varit på plats i Långared.

– Jag vet att jag är misstänkt för dubbelmord men jag erkänner inte det för jag har inte gjort det, säger 34-åringen.

Han är inte dömd för tidigare brottslighet medan 40-åringen dömd för flera tillgreppsbrott, narkotikabrott och ett fall av personrån.

34-åringen påstår i förhör att han var hemma i lägenheten i Bergsjön, Göteborg, tillsammans med 40-åringen vid mordtillfället.

– Vi drack kaffe tillsammans och rökte cigarett.

Enligt åklagaren var det 34-åringen som först fick idén om att råna lantbruksparet, när han var på besök hos en familj som bor på gården i Långared.

Det nekar han själv till och minns bara en gång han varit på gården.

– Jag var där en gång, hos min arbetskamrat och vi fiskade. Jag fick tag i en fisk, gädda tror.

Har du inte varit där i Långared sen?

– Nej. Jag skulle aldrig hitta dit, säger 34-åringen i förhör.

Lång indiciekedja

De båda männen åtalas misstänkta för mord i två fall och grovt rån. I andra hand medhjälp till gärningarna.

– Det är ett rent indiciemål, men jag tycker bevisningen är så stark att det ställs utom rimligt tvivel. Men om rätten kommer fram till annat så finns även medhjälp med, säger Daniel Larson.

Åklagaren har en lång lista över bevismaterial. Bland annat mobilpositionering som visar att gärningsmännen varit på plats i Långared vid flera olika tillfällen.

När förhörsledaren i förhör konstaterar att 34-åringens mobil varit i LÅngared vid tidpunkten för morden, har 34-åringen inget självklart svar.

– Jag vet inte hur, på vilket sätt, att den telefonen skulle funnits där.

Men i senare förhör börjar han vackla om sina tidgare uppgifter. Plötsligt säger 34-åringen att han möjligen åkt mot Långared under mordmorgonen för att lämna verktyg till en vän. Men att han inte lyckades hitta hem till kompisen.

Senare ändrar han sig ytterligare en gång och säger han att han lämnade av en annan kompis i skogen vid Långared.

– Jag körde honom till den orten. Jag körde honom inte direkt rakt fram till själva huset, jag släppte av honom i skogen och han sa att han skulle gå den här biten själv.

"Planterat bevis"

Desutom har SKL analyserat de buntband som använts till att bakbinda offren – buntband från samma tillverkning har hittats hemma hos en av männen i Polen.

Men väskan som plastremsorna låg i har visat sig tillhöra 40-åringen och hans fingeratryck finns på väskan.

40-åringen menar dock att polsk eller svensk polis planterat buntbanden i väskan hemma hos 34-åringen.

– Jag är oskyldig.

Du säger att antingen den polska polisen eller svenska polisen har lagt i dom här sakerna i väskan?

– Ja, självklart, svarar 40-åringen i förhör.

Viktigt skoavtryck

Ett annat viktigt bevis är ett skoavtryck direkt vid brottsplatsen. Analyser visar att det stämmer väl överens med en av gärningsmännens skor.

– Det vi kunnat komma fram till är att det är ett skoavtryck av samma sort och storlek som de skor den misstänkte har, säger åklagare Daniel Larson.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert: