Syskon i kamp om den tomma ministerstolen

Kampen om vem som ska efterträda Sten Tolgfors är ett riktigt syskondrama.

Enligt Aftonbladets källor står det mellan Karin Enström och hennes bror Henrik Landerholm.

– Sannolikheten att nästa försvarsminister är född Landerholm är stor, säger en moderatkälla.

I samma sekund som försvarsminister Sten Tolgfors meddelade sin avgång startade spekulationerna om vem som ska ta över på posten.

Fredrik Reinfeldt var i går tydlig med att det blir en moderat som även i fortsättningen ska inneha posten.

Just nu är det infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd som tagit över. Hon är dock noga med att poängtera att hon är en tillfällig lösning:

– Min huvudsakliga roll blir att se till att försvarsdepartementet fungerar och att arbetet löper som det ska.

Hetast att ta över är enligt Aftonbladets källor något av syskonen Karin Enström, 45, och Henrik Landerholm, 48.

– Enström har lång erfarenhet av försvars- och utrikesarbete i riksdagen. Hon är yrkesofficer och att vara kvinna på det här politiska området är inte någon nackdel, säger en allianskälla.

Flyttar om

Även Henrik Landerholm hyllas för sin rika erfarenhet. Han har bland annat varit rektor på Försvarshögskolan och har flera gånger förut varit storfavorit att bli försvarsminister.

– Bekymret är att han har blivit förbigången förut. Det sägs att det är gamla fraktionsstrider i Moderaterna som gjort att han inte blivit försvarsminister ännu, säger en riksdagsledamot.

Men ett annat scenario är att Fredrik Reinfeldt flyttar om i sin regering, och gör ett annat statsråd till försvarsminister. Här nämner Aftonbladets källor handelsminister Ewa Björling som en kandidat. Hennes plats skulle då kunna fyllas av gruppledaren Anna Kinberg Batra, som står näst på tur att komma in i regeringsvärmen.

Aftonbladet (@Aftonbladet) | Twitter
Publisert: