Flicka blev överfallen i vattnet

avJan Källman

NYHETER

Våldtäktsvåg mot svenska kvinnor i Thailand

Foto: mikael jägerbrandt
överfölls när hon badade Den 14-åriga flickan tog ett dopp i havet när hon överfölls av en man. Han greps direkt av polis, utan att våldtäkt fullbordats.

BANGKOK. En 14-årig svensk flicka utsattes för ett våldtäktsförsök under måndagen i semesterorten Hua Hin i Thailand.

Flickan badade i havet när hon attackerades av en man som dock inte hann genomföra någon fullbordad våldtäkt innan han greps.

Det här var tredje gången enbart under februari som svenskor utsatts för sexuella övergrepp i Thailand. Antalet fall under den här månaden motsvarar siffran för ett helt normalår.

Förutom våldtäktsförsöket i Hua Hin handlar det om fullbordade våldtäkter: den 14 februari i år blev en 23-årig svensk kvinna gruppvåldtagen på den populära dykön Koh Tao norr om mer kända Koh Samui. Den 20 februari drogades och våldtogs en 27-årig svenska på partyön Koh Phangan, mest känd för sina Full Moon Party. Även den ön ligger norr om Koh Samui.

Överfölls i vattnet

I fallet med den 14-åriga flicka så var hon på sportlovssemester med sin familj i den kungliga badorten Hua Hin som är mycket populär bland svenskar, den ligger cirka 20 mil söder om Bangkok. Flickan överfölls av en man när hon badade. Mannen greps direkt på platsen. Polisen betecknar det hela som ett våldtäktsförsök.

– Thailand är inte farligare än andra länder för kvinnor att turista i. Men varje våldtäktsfall är ett för mycket. Ambassaden har högsta prioritet vad gäller arbetet med brottsoffer, säger Per-Anders Andersson som är chef för den konsulära avdelningen på svenska ambassaden i Thailand.

Han vill inte ge några rekommendationer om vad svenska turister ska tänka på för att inte råka illa ut i Thailand. Andra länder, som Australien, har gett sina medborgare goda råd, främst till kvinnor, att exempelvis inte åka taxi ensamma på Phuket.

Blev drogad

– Den 23-åriga kvinnan från Sverige som våldtogs på Koh Tao hade rest runt i Thailand under några månader. Nu var hon på ön tillsammans med vänner. Under kvällen den 14 februari behövde hon gå på toaletten. Hon blev då överfallen och misshandlad av minst två män. Kvinnan fördes till sjukhus på Koh Samui för vård.

– Den 27-åriga svenskan på Koh Phangan var en av tiotusentals turister som kommer till ön varje månad för att delta i Full Moon Party, den vilda fullmånefesten. Men numera är det party varje dag på ön. Den 20 februari blev kvinnan drogad, troligen genom en preparerad drink, och sedan utsatt för en fullbordad våldtäkt.

Stort mörkertal

Den officiella statistiken över våldtäkter i Thailand gäller enbart polisanmälda brott. Det finns ett mycket stort mörkertal: dels beroende på att många kvinnor drar sig för att gå till polisen, dels för att våldtäkter tystas ner av myndigheterna för att inte skrämma bort turister från Thailand.

Fallet med den 28-åriga svenskan som våldtogs och mördades den 14 mars 2008 på Phukets norra del finns inte med i våldtäktsstatistiken utan räknas som mord. Hon tältade på stranden Mai Khao tillsammans med en vän. Svenskan gick en promenad ensam när hon överfölls, våldtogs och knivhöggs. En 31-årig thailändare greps och åtalades.