Hennes namn är Estelle Silvia Ewa Mary

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hertiginna av Östergötland

Statsminister Fredrik Reinfeldt, Närvarande är talman Per Westerberg och riksmarskalk Svante Lindqvist och överhovmästarinna Alice Trolle-Wachtmeister ska intyga att tronarvingen inte är en bortbyting.
Statsminister Fredrik Reinfeldt, Närvarande är talman Per Westerberg och riksmarskalk Svante Lindqvist och överhovmästarinna Alice Trolle-Wachtmeister ska intyga att tronarvingen inte är en bortbyting.

Prinsessan kommer döpas till Estelle Silvia Ewa Mary och är hertiginna av Östergötland.

Det meddelade kungen vid en konselj i dag.

– Vi har valt namn som betyder mycket för oss i hela kungafamiljen, sa kung Carl Gustav vid tillkännagivandet.

Vid konseljen, som är ett regeringssammanträde där statschefen närvarar, informerade kungen i dag regeringen om titel, namn samt vilket hertiginnedöme tronarvingen tilldelas.

"Väldigt söt"

Prinsessan får namnet Estelle Silvia Ewa Mary och är hertiginna av Östergötland.

Kungen berättade vid tillkännagivandet att kungafamiljen i går träffade den nya tronarvingen.

– Familjen var där och besökte och vi hade en trevlig gemenskap tillsammans. Hon var väldigt söt och betedde sig som hon ska göra. Det var en lycklig stund för hela familjen och som prins Daniel sade, att de ska få en tid som alla nya föräldrar tillsammans och njuta på rätt sätt. Jag kan förstå deras önskan om detta.

Enligt SCB är det 604 stycken kvinnor i Sverige som har Estelle som tilltalsnamn. Flickans föräldrar är båda hertiginna och hertig av Västergötland.

Avbild av sin mamma

Vid en presskonferens omedelbart efter konseljen deltog vittnena som medverkade vid vittnesbekräftelsen tidigare idag. De meddelade att Estelle kommer från Folke Bernadottes amerikanska hustru.

– Det var ett vackert barn, säger talmannen Per Westerberg.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt är prinsessan lik båda sina föräldrar. Samtliga vittnen intygar att den nyfödda prinsessan Estelle är mycket söt.

– Vi har att se fram emot en era av drottningar, sa Fredrik Reinfeldt under pressträffen.

På frågor om utseendet svarade överhovmästarinna Alice Trolle-Wachtmeister:

– Om man tittar på gamla bilder och ser kronprinsessan, så är den här bebisen en avbild med det mörka håret. Allt är så likt, så likt.

450 gäster

På tacksägelsegudstjänsten i Slottskyrkan närvarande den kungliga familjen — dock inte kronprinsessan Victoria och den nyfödda tronarvingen — samt representanter för riksdag, regering, det officiella Sverige och hovet.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kommenterade arvsprinsessans namn på väg in i kyrkan:

– Det är ett jättevackert namn, säger han.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin var mycket imponerad av prins Daniel:

– Det var ett mycket bra namn. Jag är mycket imponerad av Daniel som lyckades hålla en presskonferens efter förlossningen. Det hade inte jag kunnat göra när jag och min fru fick vårt barn, säger han.

Efter gudstjänsten träffade Aftonbladet Lennart Nordström, läkaren som var ansvarig vid förlossningen:

– Det har varit fantastiskt att få vara med från förlossning och sedan vara här. Estelle är ett fantastiskt vackert namn.

Utanför kyrkan fanns också ärkebiskop Anders Weijryd, som senare blir den som döper barnet.

Det var väldigt stämningsfullt och vackert i kyrkan.

Vad tycker du om namnet Estelle?

– Det är föräldrarna som väljer. Det viktiga är att de är nöjda. Men det är väl ett fint namn, sade Weijryd.

"Cirkel som sluts"

Vid 16-tiden på eftermiddagen återvände familjen Westling till Haga slott. Lite senare anlände även Daniel till slottet. De är nu tillbaka där allt började. Det var på Haga slott som vittnesbekräftelsen ägde rum vid 10-tiden på förmiddagen.

Talman Per Westerberg, statsminister Fredrik Reinfeldt, riksmarskalk Svante Lindqvist och överhovmästarinna Alice Trolle-Wachtmeister var närvarande. Vittnesbekräftelsen är ett dokument med underskrifter och sigill av vittnena, som bekräftar att tronarvingen inte är en bortbyting.

Alice Trolle-Wachtmeister var med vid kronprinsessan Victorias vittnesbekräftelse.

– Det är ju som en cirkel som sluts och jag känner stor tacksamhet och glädje, säger Alice Trolle-Wachtmeister till SVT.

– Jag hämtar barnet i sängkammaren, det är det gamla att man skulle bevaka att ingen bortbyting lades i sängen, och sedan så tar jag med mig barnet och visar upp det för talman, statsminister och riksmarskalk.

Publicerad: