Porrsajtens lösen spridda på nätet

Tusentals svenskar riskerar avslöjas

Vilka som besökt Youporn.com finns nu för allmän beskådan.

1,4 miljoner lösenord och epostadresser från porrsajten har läckt.

– Tusentals är svenskar, säger Anders Nilsson, säkerhetsexpert på företaget Eurosecure.

Youporn.com är en internationell sajt där bersökarna kan titta på porrfilm och chatta.

Nu har totalt 1,4 miljoner användarnamn, lösenord och e-postadresser från chatten spridits på nätet, avslöjar Sveriges Radios Alltid Nyheter.

Tusentals svenskar

Alla som registrerat ett konto på chatten sedan slutet av 2007 och fram till i går har fått sina uppgifter läckta.

Av alla adresser slutar 1 200 på ".se".

– Det är ju naturligtvis en stor del svenskar som använder hotmail eller gmail som slutar på .com, så antalet svenskar är troligtvis många fler, säger Anders Nilsson till Aftonbladet.

Nu riskerar därmed tusentals svenskar att bli avslöjade som porrsurfare – inför familj, vänner och kollegor.

– Jag tror att vissa kan vara rädda för det. Flera kan ha använt sin företagsadress och vara lätta att identifiera. Det beror på personen, om de tycker det är jobbigt.

Riskerar läcka till Facebook

Men det värsta är enligt Anders Nilsson att användarna som valt samma lösenord som till sin epost, riskerar att få sin mejl hackad – och därmed även många andra sajter.

– Det värsta som hänt i det här sammanhanget är att folk som hittats på en porrsajt skickat mejl med intima bilder. Sedan har de fått bilderna publicerade på sin facebook inför alla sina facebookvänner.

– I värsta fall är det utmanande bilder där det går att identifiera personen. Det kan få enorma sociala konsekvenser, säger Anders Nilsson.

Länkas från Flashback

När sajten utvecklade chatten i slutet av 2007 sparade programmeraren av okänd anledning loggarna för de skapade kontona, med namn, epostadress, lösenord och födelsedatum, i ett antal filer.

Det var i går morse som filerna hittades, av en slump.

– På sajten Flashback har man länkat till filerna och det kommer förmodligen även publiceras på sajter som Piratebay, säger Anders Nilsson.

– Om man använder samma lösenord i registreringen på youporn, som på andra ställen, så finns uppgifterna tillgängliga nu. Vet man med sig att man varit på youporn och att man har samma lösenord på flera ställen bör man byta lösenord.

Intimbilder sprids redan

Flera personer på Flashbacks tråd har redan börjat läcka ut intima bilder från mejlkonton som nu lätt kunnat hackas.

Anders Nilsson rekommendation är att aldrig ha samma lösen på eposten som någon annanstans.

– Kommer de åt eposten kommer de oftast åt allting – eftersom det är dit nya lösen skickas när man registrerat sig på andra sajter.

Aftonbladet har misslyckats med att nå ansvariga för Youporn.com.

Publisert: