Babylyckan: Prinsessan Estelle

Viktigast att föräldrarna ser dottern som en stjärna

Av: 

Lena Mellin

Greve Folke Bernadotte tillsammans med hustrun Estelle Manville.
Greve Folke Bernadotte tillsammans med hustrun Estelle Manville.

NYHETER

Upprördheten över valet av namnet Estelle är obegriplig.

Ingenting kan väl vara bättre än att de nyblivna föräldrarna tycker att ­deras förstfödda dotter är en stjärna.

Författaren Herman Lindqvist, som fungerat som mentor åt kronprinsessan Victoria, är mäkta upprörd över valet av namn på tronarvingen. Han tycker det låter som en nattklubbsdrottning.

I omröstningen om namnet på ­aftonbladet.se anser över 40 procent att namnet är brackigt, ovärdigt och alltför osvenskt. Herregud.

Estelle är ett franskt namn som kommer från det latinska stella. Det betyder stjärna. I Sverige har det funnits sedan slutet av 1800-talet men det har aldrig varit särskilt vanligt. Med den nyfödda prinsessan har 605 svenska kvinnor nu tilltalsnamnet ­ Estelle.

Man får förmoda att föräldrarna, kronprinsessparet Victoria och ­Daniel, lagt ner åtskillig tankemöda på vad deras förstfödda ska heta. Om ­sådär 60 år kommer hon ju vara drottning av Sverige och då är namnet inte oviktigt.

Efter att ha vridit och vänt på frågan kom de alltså fram till att flickan ska tilltalas Estelle. Prinsessan Estelle som barn, kronprinsessan Estelle som något äldre och drottning Estelle som statschef.

Hade Aslög, garanterat obrackigt och ursvenskt, ­ varit bättre? Jag hör inga applådåskor.

Med sina franska rötter knyter Estelle an till släkten Bernadottes ursprung. ­Ur-Bernadotten var ju kejsar Napoleons marskalk, Jean-Baptiste Bernadotte från Pau i sydvästra Frankrike, sedermera vald till kung av Sverige under namnet Karl XIV ­Johan.

Betydelsen av namnet, stjärna, är rörande. Omvittnat barn­kära Victoria är vid 34 ingen purung mamma. Pappa Daniel är 38. Att deras förstfödda är en stjärna på familjehimlen behöver man inte betvivla. Att det manifesteras även i hennes namn är, som sagt, hjärt­knipande. Men jag är lättrörd, det ska erkännas.

Sist men inte minst lyckas kronprinsessparet med namnet Estelle sätta fokus på en svensk hjälte. Greve Folke Bernadotte, sonson till Oscar II och brorson till Gustav V.

Folke gifte sig med den amerikanska miljonärsdottern (asbest grundade förmögenheten) Estelle i New York 1928. Dagen därpå hälsade de på presidenten i Vitahuset. Så gick det till på den tiden.

Estelle har kanske inte själv gjort sig bemärkt för så mycket. Hon var väninna med Victorias farmor, prinsessan Sibylla, och engagerad scout, bland annat som ordförande i världskommittén för flickscouter.

Hennes man, Folke, är desto kändare. Under slutet av andra världskriget räddade han som vice ordförande i svenska Röda korset 19 000 personer ur de tyska koncentrationslägren till Sverige med de berömda ”vita bussarna”.

1948 mördades han i den israeliska delen av Jerusalem där han var FN:s första medlare i Israel-Palestinakonflikten. Mordet har aldrig klarats upp men misstankarna går i en enda riktning, den israeliska Sternligan.

Sedär, ett ämne som tack vare lilla Estelle kan ventileras på många middagar här framöver.

Vad ska man säga om resten av namnen? Tributen till mammorna Silvia och Ewa är i alla fall rättvis.

Men Mary? Även om Victoria är kompis med kronprinsessan Mary av Danmark och gudmor till hennes äldste son känns valet sådär. Fast hon och Daniel kanske tänkte på Mary Poppins?

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Babylyckan: Prinsessan Estelle

Prinsessan Estelle