Nyheter

Efterlysta – för mord

Av: 

Mattias Carlsson

Martin Ekelund

NYHETER

15 misstänkta mördare är på fri fot trots övertygande bevis

Polisen vet vilka de är: bevisen finns och domstolarna väntar. Hundra-

tals av dem har gjort sig skyldig till grov brottslighet.

Trots det blir det aldrig någon rättegång.

Aftonbladet har granskat samtliga personer som häktats i sin frånvaro vid svenska tingsrätter och som fortfarande håller sig undan.

Vi fann bedragare, fortkörare, grova våldsbrottslingar i mängder –och 18 personer misstänkta för mord, mordförsök eller anstiftan till mord.

SKÖTS PÅ ÖPPEN GATA ”Cigarettkungen” Ratko Djokic mördades mitt på en gata i Stockholmsförorten Skärholmen 2003. Mannen som körde flyktbilen, Nenad Misovic, dömdes för mordet – men de två andra misstänkta, Slavko Milosevic och Vladan Nikcevic, är spårlöst borta.

Veronicas misstänkte mördare släpptes ur häktet och försvann omedelbart utomlands.

Han är en av 18 grova våldsbrottslingar som år efter år undgår rättvisan.

– Vi har hoppet kvar, mordet preskriberas ju aldrig, säger Veronicas pappa.

Veronica Lin var 30 år, hon studerade på Chalmers och hade en fyraårig son.

En dag kom hon inte hem från skolan. Hon låg mördad i lägenheten under sina föräldrars. Hennes make Lin You blev snart misstänkt för mordet, men släpptes ur häktet.

– Omedelbart efter stack han ur landet, säger Veronicas pappa.

Några veckor senare hittades ytterligare ett mordoffer. Innehavaren till den lägenhet där Veronica hittades låg nedgrävd under balkongen.

”Måste få hit honom”

Nu blev bevisläget ett helt annat och brottsmisstankarna mot Lin You stärktes. Han häktades i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mord alternativt anstiftan till mord. Sedan dess har han lyckats hålla sig undan den svenska rättvisan.

– Ska det bli en rättegång måste de på något sätt få hit honom, säger Veronicas pappa.

Nu tar mormor hand om hennes son, men de lever under skyddad identitet. Man befarar att Lin You kan få för sig att röva bort sonen.

För några år sedan berättade de anhöriga för pojken om vad som hänt – och vem som gjort det.

Veronica Lins familj är inte ensam om att inte få något rättsligt avslut.

Aftonbladet har begärt in samtliga fall

i Sverige med personer häktade i sin frånvaro. I många fall rör det sig om ekonomisk brottslighet, stöld eller trafikbrott.

Fall från 1993

Men i 18 fall är de efterlysta på sannolika skäl misstänkta för mord, anstiftan till mord och försök till mord.

Det äldsta fallet är från 1993 och rör mordet på en 45-årig man från Bromma. Den misstänkte, Ahmed Maataoui, sågs lämna mordplatsen och häktades i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt.

Efter 18 år har rättegången ännu inte kunnat påbörjas. Ahmed Maataoui är spårlöst försvunnen och efterlyst i hela världen.

Eftersom mord inte preskriberas kommer målet att vara kvar som öppet den dag den misstänkte dyker upp.

103 häktade

Lena Egelin är rådman i Södertörns tingsrätt. Där finns för närvarande 103 personer som är häktade i sin frånvaro eller personefterlysta.

– Vi är angelägna om att alla ska lagföras och brister det så är det klart att det är ett misslyckande. De blir aldrig dömda men heller aldrig frikända, säger Lena Egelin.

Polisen, i vissa fall ledd av åklagare, sköter all efterforskning av dem som håller sig undan. Och domstolarna följer med jämna mellanrum upp vad som händer.

– Det är väldigt viktigt för oss att inte ha utevarohäktade där brottet har preskriberats. Då skulle de till exempel gripas om de åker ut och in ur Schengen, säger Egelin.

”Lidandet förlängs"

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nu ordförande i Brottsofferjourens riksförbund, anser att den tid en person uppenbart håller sig undan för att slippa straff bör räknas bort från preskriptionstiden.

– Sett ur ett anhörigperspektiv så förlängs lidandet så länge någon håller sig undan. En dom är en viktig punkt att ta avstamp från i sorgen, så att man kan gå vidare, säger han.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter