”Sossarna kan nog ta ett glas champagne”

Publicerad:
Alla vägar bär till Sossarna Samtliga partier har tappat väljare till Socialdemokraterna. Mest väljare har Moderaterna och Miljöpartiet förlorat till S.
Foto: SCB
Alla vägar bär till Sossarna Samtliga partier har tappat väljare till Socialdemokraterna. Mest väljare har Moderaterna och Miljöpartiet förlorat till S.

NYHETER

Sossarna kan fira – om än inte hela natten.

Och Göran Hägglund bör ta sig en rejäl funderare.

Det menar Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin, som här kommenterar undersökningen.

Aftonbladets Politiska kommentator, Lena Mellin.

Parti – och skillnad i procent – jämfört med senaste mätningen:

Miljöpartiet: – 3,6 procent

– Det är en väldigt stor och lite oförklarlig nedgång för MP. De har hållit sig framme i skoldebatter och annat, så det är lite konstigt. Men det beror förmodligen på Stefan Löfven.

Socialdemokraterna: + 9,6 procent
– Att öka med 9,6 procent är bra, men det var ju från ett bottenläge, verkliga katastrofnivåer, så jag tror inte att sossarna ska fira med champagne hela natten. Men visst, det är å andra sidan högt över valresultatet 2010, så de har ändå anledning att vara glada. Ett glas champagne, inte mer.

Vänsterpartiet: + 0,7 procent

– Jag tror att Jonas Sjöstedt är ganska missnöjd med den siffran, han hade nog förväntat sig en större ökning.

Centerpartiet: – 0,8 procent

– Centern har problem. 4,7 är en jättedålig siffra. Där har partiledarbytet inte betytt vind i seglen, utan snarare tvärtom. Maud Olofsson var oerhört framme och på. Hon märktes. Alla kanske inte gillade henne, men det var inget fel på hennes energi och drive, Annie Lööf syns inte alls lika mycket.

Folkpartiet: – 0,1 procent

– Ja, vad ska man säga… De ligger där och skvalpar, det händer inte så mycket. Jan Björklund har haft monopol på skolfrågor i flera år, men nu börjar fler och fler ta upp matchen, och det tror jag är helt rätt tid. Många av hans reformer har omsatts i verkligheten nu och vare sig lärare eller föräldrar gör vågen. Om det är någon gång han ska brottas ned på skolfrågorna så är det nu.

Moderaterna: – 4,8 procent

– De ligger under sitt valresultat (30,1), och det vikande stödet för M är något som Fredrik Reinfeldt har noterat, med tanke på alla byten i partiet som han har gjort den sista tiden.

Kristdemokraterna: – 0,1 procent

– Göran Hägglund måste ta sig en ordentlig funderare. KD har legat under 4-procentsgränsen flera mätningar i rad. KD har rejäla problem och förra valet kom de in på grund av stödröster från M, och det lär inte hända 2014. De måste göra något radikalt.

Sverigedemokraterna: – 0,3 procent

– SD ligger också under sitt valresultat (5,7), och det man kan säga är att de inte riktigt har spelat någon roll sedan de kom in i riksdagen. Trots att de fick en ny arena är de väldigt frånvarande i debatten och det märks. 

Publicerad: