Restaurangkonflikt växer

Publicerad:
Uppdaterad:

Restaurangbranschen går allt närmare strejk och parterna står långt ifrån varandra.

Facket har nu lagt ytterligare ett varsel.

På fredag går 1 800 av Hotell- och restaurangfackets (HRF) medlemmar i strejk, om ingen överenskommelse har nåtts med arbetsgivarna Visita innan dess. Förhandlingar med medlarna har pågått sedan förra veckan, men enligt HRF är parterna oense om nästan allting.

– Vi har olika syn på både lönehöjningens storlek, minimilönerna och allmänna villkor. Det enda vi har enats om är att diskutera lönebildning i en arbetsgrupp och röda dagar, säger Ella Niia, ordförande för HRF.

Facket varslar nu ytterligare 16 hotell om strejk. Varslet berör sammanlagt cirka 1 200 anställda på Scandic i Stockholm, Södertälje, Göteborg, Malmö och Gävle och träder i kraft klockan 14 den 14 juni.

– Det är ett omfattande och allvarligt varsel, speciellt för det berörda företaget, säger Pontus Sjöstrand, förhandlingschef på Visita.

Visita fortsätter att fokusera på förhandlingarna, men säger att det nya varslet knappast gör det lättare att nå en lösning.

Inte heller HRF är särskilt optimistiskt, även om förbundet hoppas kunna lösa konflikten utan strejk.

– Men eftersom vi inte har förhandlat alls, Visita ville ju inte förhandla utan frivillig medling, så har vi knappt någon tid.

TT

Publicerad: