”Han är motsatsen till Håkan Juholt”
Uppdaterad 2012-01-27 | Publicerad 2012-01-26
Experter om nye ledarens chanser till S-framgång
Lugn och trygg – och motsatsen till Håkan Juholt.
Så lyder experternas dom när Aftonbladet reder ut den nya S-ledaren Stefan Löfvens chanser att lyckas.
De är dock eniga om att det fortfarande krävs mycket arbete innan S är ur krisen.
Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet:
Kan han vända sossarnas kris?
– Det får tiden utvisa. Det är definitivt rätt person att vara den som skapar lite lugn i organisationen. Han är den lugna, trygga, stabila personen och samtidigt kunnig. Han står utanför falangstriderna och på så vis kan han lugna ner och dämpa krisen litegrann. Krisen är ju politisk som jag ser det.
– Det krävs ett arbete som tar lång tid. Hans starkaste delar är näringslivsfrågor och sysselsättning, Socialdemokraternas hjärtefrågor. Det känns strategiskt tänkt att han har den profilen. Det verkar ju också som han ska vara en långsiktig lösning.
Vilka egenskaper har Löfven som inte Juholt har?
– Jag vill hävda att han är Juholts antites. De är väldigt olika som personer och det är därför han blivit vald. Generellt när de väljer ledare sker det i en pendelrörelse, de väljer raka motsatsen till den de haft. Löfven är inte emotionell på samma vis som Håkan Juholt, inte lika karismatisk. Han är lugnare, kanske lite tryggare och utstrålar stark integritet. Det är egenskaper som man kanske inte sätter på Juholt som var frispråkig och känslomänniska. De är varandras motsatser rent personlighetsmässigt.
Är det ett problem att han inte sitter i riksdagen?
– Ja, jag vill hävda att det är ett problem. Debatterna är väldigt viktiga då riksdagen i dag har tagit tillbaka sin roll som hjärtat i svensk politik eftersom vi har ett parlamentariskt läge med minoritetsregering. När partiet har nya ledare och befinner sig i kris kan man använda partiledardebatter för att profilera sig och visa sin styrka. Nu blir det svårt.
– Det kan också vara positivt att det blir någon form av delat ledarskap, då gruppledaren tar de politiska debatterna. Nackdelen att det blir två parallella spår. Fördelen att man visar på en bredd i partiet.
Vem tror du man utser till ekonomisk politisk talesperson?
– Frågan är om Carina Moberg får fortsätta i riksdagen som gruppledare, då är ju inte problemet lika akut. Det är en väldigt tung roll. Men om man stuvar om ställs det ju krav att det inte kan vara ytterligare en man som ekonomisk politisk talesperson. Det bör ju också vara en person som kan ekonomiska spörsmål.
Christer Isaksson, S-kännare och författare:
Kan han vända sossarnas kris?
– Ja, det tror jag. Han är lite den typen man längtar efter, stabil, lugn och trygg. Han säger inte mer än han har fog för. Sedan tror jag att han kommer fokusera på arbetsmarknadspolitik, näringspolitik och ekonomisk politik. Det är vad S längtar efter just nu.
Vilka egenskaper har Löfven som inte Juholt har?
– Att han har en trygg framtoning och inte säger mer än han har fog för. Han är väldigt påläst, det säger alla. Sedan har han en annan erfarenhet som Juholt saknar då han jobbat med internationella frågor i Metall, så han har varit inne i det politiska sfären ändå. Juholt var väldigt lokal, medan Löfven tillför det internationella. Han har ett naturligt ledarskap som Juholt inte hade.
Är det ett problem att han inte sitter i riksdagen?
– Ja, det är det naturligtvis. Det gör det extra jobbigt för dem. Han måste ha en bättre stab och fler personer engagerade runt honom. Det blir ett tyngre arbete, men är inte olösligt. Det blir inga naturliga debatter mellan Reinfeldt och Löfven. Å andra sidan får han då lite tid att träna och utbilda sig.
Vem tror du man utser till ekonomisk politisk talesperson?
– De kan ju inte gå fram med tre män. Det ena alternativet är att Österberg blir gruppledare, och att de tar en kvinna som ekonomisk politisk talesperson. Ylva Johansson är mest erfaren i sådana fall. Eller tvärtom att en kvinna är gruppledare. Då kan Österberg eller Östros ta posten, eller så är Weidelich kvar.
Malena Rosén Sundström, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet:
Kan han vända sossarnas kris?
– Det är för tidigt, vi har ingen aning om vad han kan göra med sitt ledarskap. Minst lika viktigt är om han visar sig vara rätt man är om partiet lyckas bli enade nu.
Vilka egenskaper har Löfven som inte Juholt har?
– Det talar starkt till hans fördel att utifrån vad jag vet har han inte varit inblandade i någon av falangerna som stridit mot varandra under Juholts tid. Juholt var ju själv den som initierade Sahlins avgång. Han borde vara en god förhandlare med tanke på hans omfattande fackliga erfarenhet. Han kan ena partikamrater, men det kan också vara värdefullt i framtida förhandlingar med andra partier, vilket borde vara en stor styrka. Jag får också anta att han är mycket väl insatt i arbetsmarknadsfrågor, en hjärtefråga för S. Där har man också varit ganska svag ett tag.
Är det ett problem att han inte sitter i riksdagen?
– Ja, det är jag själv kluven. Lite får vi väl vänta och se hur det går. Klart är att det bästa varit om han satt där, det hade underlättat. Frågan är om han får mindre tyngd i debatten för att han inte sitter där. Förmodligen kommer han kunna kompensera för det på andra sätt.
Vem tror du man utser till ekonomisk politisk talesperson?
– Jättesvår fråga. Givetvis hade det varit bra med fler kvinnor. Samtidigt får jag säga att mitt intryck när det gäller ekonomiska politiken är att Pagrotsky är oslagbar. Han är ju också en man med skägg, men väldigt duktig och kunnig. De får hoppas att Jämtin även i fortsättningen kan vara en stark kraft i partiet som kan hantera det på ett bra sätt.
Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:
Kan han vända sossarnas kris?
– I rådande läge tycke jag det var ett av de bästa tänkbara namnen. Han kan ena och samla partiet samtidigt som han har en nyfikenhet inför framtiden.
Vilka egenskaper har Löfven som inte Juholt har?
– Lugn och eftertänksamhet. Juholt var mycket mer spontan. Det var en av hans charmiga egenskaper, men också en av hans värsta fiender i egenskap av partiledare. Löfven är mer lågmäld till sin framtoning. Det kan säkert ge ett mer trovärdigt intryck till delar av socialdemokratins väljargrupp.
Är det ett problem att han inte sitter i riksdagen?
– Ja, det är det. Men det ska inte överdrivas. Jag tror det är viktigare vilket lag man bygger kring honom, som han kan samspela med och utmana Reinfeldt i partiledaredebatter. Det är väldigt viktigt att laget inte består av enbart äldre och grånade män, en blandning i alla avseenden.
Vem tror du man utser till ekonomisk politisk talesperson?
– Det är en bra fråga, och omöjligt att säga. Det är ett stort pussel som ska läggas. Om det blir en man eller kvinna beror på om gruppledaren blir en man eller kvinna. Men det finns ingen brådska i detta. Det är möjligt att Weidelich sitter kvar ytterligare ett tag. Partiet är inte överbelastat med kvinnor med ministerkompetens och erfarenhet. Ylva Johansson är en person som mycket starkt visat att hon vill ta ett politiskt ansvar. Det är möjligt att hon kommer tillbaka i hetluften genom partiledarskiftet som skett.