Almedalen 2012

Allianskamrater dömer ut Hamiltons Allians-utspel

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

"Sånt kan inte kommenderas fram uppifrån"

Jan Björklund (FP) håller inte med sin partikollega att Alliansen borde bli ett parti.
Jan Björklund (FP) håller inte med sin partikollega att Alliansen borde bli ett parti.

Carl B Hamiltons utspel om en superallians 2018 sågas i regeringskretsen.

Partiledaren Jan Björklund (FP), som i kväll talar på Almedalens scen, tror att det skulle vara förödande för de borgerliga partierna.

– Jag tror att vi sammantaget får fler väljare som fyra partier än ett enda, säger han.

IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (C).

Vid kvart i nio tiden i morse anlände en stor del av ministrarna till veckans specialregeringssammanträde i Visby. Mötet som hålls varje torsdag är flyttat till Gotland på grund av den pågående politikerveckan.

I går kväll lanserade en av alliansens främsta företrädare, folkpartiets Carl B Hamilton, ekonomisk-politisk talesperson, en idé om att slå samman alla de fyra borgerliga partierna M, FP, C och KD till en superallians senast 2018.

Men när Aftonbladet träffar en rad ministrar står det klart att Hamilton är ganska ensam om sina tankar.

"Jag tror inte på den"

En av dem som sågar utspelet är Jan Björklund, som enligt uppgifter till Aftonbladet i går kväll blev rosenrasande när han fick höra om sin partikamrats tankar, vilka störde hans uppladdning inför kvällens viktiga tal.

– Det där är en diskussion som förs ibland, men jag tror inte på den. Tillsammans fick vi ungefär 47 procent av väljarna, bildar man ett parti så får man inte en så stor väljarandel, säger han.

– Det skulle inte fungera. När man är flera partier vänder man sig till många olika grupper i samhället.

Vi har uppgifter om att du blev förbannad när du hörde Hamiltons utspel?

– Nej, det blev jag inte, men däremot så delar jag inte slutsatsen. I och för sig tror jag många väljare som röstar på allianspartierna känner sig som alliansväljare och ser inga större skillnader mellan partierna, men ändå tror jag att alla inte resonerar inte så. Sammantaget får vi nog fler väljare som fyra partier än som ett enda.

"Måste växa fram"

Inte heller Centerledaren Annie Lööf, som är näst på tur att äntra Almedalens scen, tror på idén.

– Jag tror på fyra självständiga partier, det skapar dynamik. Men vi måste tillåta oss att växa inom ramen för alliansen. Därför måste partierna ta på sig en tydligare ledartröja och bli tydligare i sin profil, säger hon.

Hennes åsikter delas av IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (C).

– För mig är det viktigare att se till att Centerpartiet blir så bra som vi kan vara än att fundera över vad som ska hända i ett val långt fram i tiden, säger hon.

Migrationsminister Tobias Billström (M) säger att han inte direkt har någon uppfattning i frågan, men han är milt skeptisk.

– Jag tycker inte att sådana processer är något som kan kommenderas fram uppifrån. Sånt måste växa fram i så fall, säger han.

Flera av ministrarna saknades när regeringen samlades på Landshövdingeresidenset i Visby. En av dem var landsbygdsminister Eskil Erlandsson som är frånvarande eftersom han precis blivit pappa till en pojke.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2012

Almedalsveckan