Nyheter

Långa straff efter brödernas stöldturné

Av: 

Lisa Räng

NYHETER

I deras garage hittade polisen guldtackor och smycken till ett värde av en miljon kronor. På fredagen dömdes de båda bröderna till 4,5 års fängelse för över 40 grova stölder.

Bröderna från Göteborg, 34 och 32 år gamla, greps i februari i år i samband med ett villainbrott i Gånghester utanför Borås efter att ha blivit upptäckta av grannarna. På fredagen dömde Borås tingsrätt bröderna till 4,5 år respektive 4 år och sju månaders fängelse för 42 grova stölder och åtta försök till grov stöld samt grovt häleri.

Förvarade guldtackor i garaget

Brödernas inbrott, i bland annat Halland, Bohuslän, Västergötland och Östergötland, resulterade i en stor mängd stöldgods.  I en bil som stod på parkerad på en parkeringsplats som hyrdes av en av bröderna fann polisen ädelstenar, armbandsur och guldsmycken.

I ett garage som båda bröderna hade nycklar till hittade polisen brytverktyg och handskar tillsammans med nio guldtackor, 90 halsband och 40 armband till ett sammanlagt värde av en miljon kronor.

Flera inbrott under storhelger

Tingsrätten bedömer att guldtackorna är hemmagjorda av stulna smycken.

– Det är vad vi misstänkt, att de smält ned smycken för att de inte ska kunna spåras, säger åklagaren Daniel Edsbagge.

I målet finns totalt 67 målsäganden som samtliga har blivit bestulna av bröderna. Enligt förundersökningen inledde bröderna sin stöldturné hösten 2010. På nyårsafton 2011 genomförde de åtta inbrott i Mantorp. På juldagen lika många i Lidköping.

– De passade på när vi inte var hemma. Det var två sparbössor som de varit i, de hade inte hunnit få med sig några smycken så vi tror att vi avbröt dem, säger Petra Sasse, Lidköping, som blev av med 4 000 kronor i kontanter.

Unikt tillvägagångsätt

Enligt domen beskriver polisens brottsplatsundersökare brödernas tillvägagångsätt som unikt och inbrotten som professionellt utförda. Många inbrott upptäcks direkt eftersom huset är "upp och ner" men bröderna har lämnat få spår efter sig och ställt tillbaka alla föremål på sina rätta platser. Det här har gjort att flera av inbrotten inte upptäckts förrän flera dagar senare. Hos Petra Sasse tog sig bröderna in genom källaren.

– Det syntes knappt att de hade varit här, säger hon.

Polisen spårade via gps

Enligt åklagaren har nyckeln till den fällande domen varit den gps polisen hittat hos bröderna. Med den har man kunnat spåra bröderna till flera av de platser där de 42 stölderna och inbrotten ägt rum.

– Det som är anmärkningsvärt är att det var så många stölder, säger åklagaren Daniel Edsbagge som yrkade på 5,5 års fängelse.

Bröderna har medgivit vissa av stölderna men nekar till andra. Enligt 32-åringens advokat kommer domen sannolikt att överklagas.

– Problemet med målet enligt oss är att det inte finns något DNA eller vittnen, säger advokaten Peter Wall.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert: