Nyheter

Ninjamannen tillbaka på Öland

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Ninjamannen gick runt med samurajsvärd och berättade att han hatade kronprinsessan Victoria innan han greps på Öland 2008.

Nu är den 48-årige dansken tillbaka på ön – där kungafamiljen snart samlas för Victorias födelsedagsfirande.

Han blev "känd" för att hata Sveriges kronprinsessa.

2008 spred den så kallade ninjamannen skräck i Borgholm.

Spottade på affisch

Utklädd till ninjakrigare, beväpnad med ett samurajsvärd och med en okopplad rottweiler vid sin sida terroriserade han orten.

På Victorias födelsedag den 14 juli frågade han efter vägen till Solliden där kronprinsessan sedvanligt firas. Bara dagar tidigare hade han stormat in på tidningen Ölandsbladets redaktion där han rev sönder en tidning och uttryckte sitt hat mot Victoria. Han ska också ha spottat på affischer föreställande henne.

Den nu 48-årige mannen greps, misstänkt för förberedelse till grov misshandel och brott mot knivlagen. Han släpptes dock senare och lämnades av vid färjeterminalen i Helsingborg.

Nu är han tillbaka på Öland.

Säpo bekräftar

– Jag kan bekräfta att vi känner till det. Men vi kommenterar aldrig hur vi bedömer hotbilden eller vilka eventuella säkerhetsåtgärder vi vidtar. Vi kommenterar aldrig skyddsåtgärder kring våra skyddspersoner, både av säkerhetsskäl och integritetsskäl, säger Sara Kvarnström, pressekreterare på Säpo.

Enligt henne har Säpo löpande kontakt med polismyndigheterna runt om i landet, men hon vill inte kommentera vilken kontakt man har med polisen på Öland nu.

Ölandspolisen tror att ninjamannen har befunnit sig på ön sedan förra veckan. Med sig ska han ha ett tält och ett campingkök.

– I början var det några som hörde av sig och vi fick in de första uppgifterna för en vecka sedan knappt, säger Olof Bråve, enhetschef på Ölandspolisen.

Berättar vem han är

Enligt honom gör 48-åringen ingen hemlighet av vem han är.

– Han pratar med allmänheten ute på stan och går in på lokala tidningar och berättar att han är den så kallade ninjamannen, säger Olof Bråve.

Enligt Ölandsbladets uppgifter besökte ninjamannen i slutet av förra veckan en butik i Borgholm.
– Han ville att jag skulle känna igen honom. När jag inte gjorde det direkt sa han att han skulle tälta på Solliden och då började jag förstå vem han var, berättar en butiksanställd för tidningen.

Mannen ska denna gång dock inte bära någon ninjautstyrsel, ha något svärd och inte heller ha en hund med sig.

Inte uttalat hot

– Det finns inget som tyder på att han är mer annorlunda än någon annan och han har inte uttalat några som helst hot åt det ena eller andra hållet, säger Olof Bråve.

Inte heller han vill kommentera om några extra säkerhetsåtgärder kommer att vidtas när kungafamiljen kommer till Öland.

Den 14 juli ska kronprinsessan tillsammans med resten av kungafamiljen fira sin 35-årsdag på Borgholms idrottsplats.

Victoria inte på ön

Varken hon eller någon annan familjemedlem ska för tillfället befinna sig på ön.

– Exakt när de kommer dit vet jag inte, säger hovets presschef Bertil Ternert.

Han vill inte kommentera uppgifterna om att ninjamannen ska befinna sig på Öland.

– Alla frågor kring den här mannen hänvisar vi till polisen, säger han.

I oktober 2008 hotade mannen hugga huvudet av en reporter i Mariehamn på Åland. Omkring en vecka senare skapade han rubriker igen då han försökte han slå en ordningsvakt i huvudet vid Cityterminalen i Stockholm. Mannen kunde dock gripas och transporterades till rättspsyk i Huddinge. Enligt uppgifter då ska han ha varit på väg till Drottningholm slott.

Publisert: