Ditt kontokort kan vara kapat

avJohn Granlund

Foto: SCANPIX/COLOURBOX
Upp till tio miljoner kreditkort kan ha hackats i New York.

Upp till tio miljoner kreditkort kan ha hackats i New York.

Bedragarna bröt sig in på servern för ett av stadens stora taxibolag.

– Jag skulle råda alla som under de senaste månaderna betalat en taxiresa i New York med kreditkort att kontrollera sitt kontoutdrag, säger säkerhetsanalytikern Avivah Litan till nyhetsbyrån AFP.

Kreditkortsbolagen Visa och Mastercard gick på fredagen ut med en skarp varning till sina kunder.

Upp till tio miljoner kreditkortskunder kan ha blivit offer för en av de större hackerattackerna på senaste tiden.

Men hur många svenskar som kan vara drabbade är okänt.

Kan skapa kortkopior

Enligt Visa har kaparna kommit över så mycket information att de kan skapa egna kopior av korten – färdiga att användas.

Främst är det taxikunder i New York som behöver oroa sig.

Bedragarna ska ha kommit över kreditkortsuppgifterna genom att bryta sig in på en server på ett av de stora taxbolagen i New York. Enligt kortbolagen ska dataintrånget ha skett någon gång mellan 21 januari och 23 februari, skriver säkerhetsanalytikern Brian Krebs på krebsonsecurity.com.

Bröt sig in på server

Enligt analytikern Avivah Litan har bedragarna låtit bli att använda kreditkortsnumren i flera månader innan de började använda dem.

– Det verkar som att de har brutit sig in i en central server på ett av taxibolagen, säger Avivah Litan till AFP.

De drabbade kreditkortsbolagen arbetade under fredagen hårt med att analysera hur allvarligt intrånget egentligen är. Enligt företagen själva är deras egna betalningssystem inte drabbade. Istället är det en "tredje part" som ska ha tagit smällen.

Enligt Wall Street Journal rör det sig om Atlanta-företaget Global Payments Inc, som hanterar transaktioner mellan banker och företag. Kort efter att det blev känt föll företagets aktier med över nio procent.