Hon tar över försvaret

avAnette Holmqvist

Catharina Elmsäter-Svärd får dubbla regeringsuppdrag

Catharina Elmsäter-Svärd, 46, infrastrukturminister (M) tar tillfälligt över efter Sten Tolgfors.

Hon får därmed dubbla ministerposter.

– Min huvudsakliga roll blir att se till att försvarsdepartementet fungerar och att arbetet löper som det ska, säger Elmsäter-Svärd.

Foto: Scanpix
Catharina Elmsäter-Svärd.

Kort efter att statsminister Fredrik Reinfeldt berättat att Sten Tolgfors valt att avgå på egen begäran, kom beskedet:

– Jag har bett Catharina Elmsäter-Svärd att över som t f försvarsminister.

”Bara tillfälligt”

Aftonbladet når infrastrukturministern som nu också kan titulera sig försvarsminister kort efteråt.

– Jag hörde ju på nyheterna i dag att man är mest effektiv som 40 plus, säger Elmsäter-Svärd och skrattar.

Därefter gör hon klart att uppdraget som försvarsminister bara är tillfälligt och mest en praktisk lösning för att allt ska fortsätta att fungera som vanligt, även efter Sten Tolgfors avgång. Exakt hur länge hon kommer att få ha dubbla roller vet hon inte.

– De närmaste dagarna får jag naturligtvis göra lite förändringar i min kalender.

Ingen försvarsbakgrund

Någon egentlig försvarsbakgrund har inte Catharina Elmsäter-Svärd.

– Nej, det har jag inte, det tror jag inte är det främsta skälet till att jag blev tillfrågad, men förvisso har jag en son som under förra året gjorde militärtjänst. Det är väl det närmaste jag har, säger hon.

Varför fick du frågan då?

– Det är nog statsministern bäst att svara på, men utifrån det uppdrag jag ser framför mig nu så är det väl egentligen att leda och se till departementet som en departementschef gör.

Förstår Tolgfors

Catharina Elmsäter-Svärd säger att hon förstår Sten Tolgfors beslut, att lämna när han känner att han tappat energin och glädjen till jobbet. Men någon tvekan att ta uppdraget själv, trots de senaste veckornas avslöjanden om Saudiskandalen, vill hon inte kännas vid.

– När man jobbar i en regering är det så att laget går före jaget. Det här är också ett sätt att hantera en situation. Kan jag vara med och bidra till att verksamheten fortsätter på ett tryggt sätt så är jag också beredd att göra det, säger hon.

Nu i eftermiddag tackas Sten Tolgfors av på försvarsdepartementet efter drygt 4,5 år på posten. Catharina Elsmäter-Svärd, som formellt är försvarsminister redan nu, ska dock inte hälsa på personalen på sitt nya departement förrän i morgon bitti.