Sparkad general anklagar ÖB för lögn

1 av 3
NYHETER

Generalmajor Anders Brännström fick sparken från toppjobbet på Högkvarteret.

Nu anklagar han Sveriges högsta militära chef ÖB Micael Bydén för lögn – efter att försvarsledningen offentliggjort en tre år gammal nedlagd utredning om ett påstått sexuellt närmande på en fest.

– Man vill föra bort uppmärksamheten, säger Anders Brännström till Aftonbladet.

Rapporten som sammanställdes i hemlighet för tre år sedan pekar ut Anders Brännström som en potentiell säkerhetsrisk - mot bakgrund av att han ska ha varit berusad på en högtidsmiddag i Umeå 2014 samt gjort ett ovälkommet närmande mot en kvinnlig soldat.

Men redan i rapporten rekommenderar författaren, chefen för Totalförsvarets skyddscentrum, att Brännströms påstådda beteende på festen ska lämnas utan åtgärd eftersom ord står mot ord och att den kvinnliga soldaten själv inte vill gå vidare med ärendet.

Tidigare hemligstämplat

Därefter utredde Försvarsmaktens chefsjurist händelsen ytterligare och beslutade i samråd med dåvarande ÖB Sverker Göranson att lägga ner ärendet.

Men i går kväll valde Försvarsmakten att släppa på sekretessen som omgärdat rapporten och lämnade ut handlingen till Aftonbladet som hade begärt ut den tidigare i år, och den dök samtidigt också upp hos Dagens Nyheter.

Anders Brännström är mycket frågande till hanteringen:

– Eftersom jag är centralfiguren i rapporten kan jag inte förstå varför rapporten på så kort kort tid registreras, avhemligas och utlämnas utan att jag får veta något av den som har fattat de besluten, säger generalmajoren till Aftonbladet.

”Vill föra bort uppmärksamheten”

Tidigare har ÖB Micael Bydén sagt att Anders Brännström blev av med jobbet på grund av hans uttalanden i media om hur illa ställt och underfinansierat det är i försvaret och särskilt armén.

Men både i går och i dag har Försvarsmaktens ledning gått ut med att också den aktuella rapporten var orsak till att Anders Brännström inte fick behålla sitt jobb som chef för Högkvarterets totalförsvarsavdelning - samt att Anders Brännström fått veta detta under mötet med ÖB då han fick sparken.

– Jag är av uppfattningen att Anders Brännström har blivit delgiven om orsakerna, säger Försvarsmaktens informationsdirektör Marcela Sylvander på torsdagen.

Att den här rapporten fanns med i bilden?

– Ja.

Men detta är inte sant enligt Anders Brännström. Han säger att rapporten ”absolut inte visades eller nämndes” vid samtalet med Micael Bydén” då han fick sparken.

– Jag har blivit delgiven orsakerna som var att jag hade talat med massmedia och skrivit en debattartikel. Punkt! Rapporten hade jag inte sett sedan förre ÖB Sverker Göranson den 22 maj 2015 lät mig ögna igenom den i samband med att han beslutade att ärendet skulle avskrivas, säger Anders Brännström.

Varför tror du att försvarsledningen nu lämnar ut den här tidigare hemliga rapporten?

– Tyvärr måste jag svara att jag ser ingen annan anledning än att man vill föra bort uppmärksamheten från det faktum att skälet till ÖB:s beslut den 26 januari var att jag hade talat med massmedia och skrivit en debattartikel, säger Anders Brännström.

Officersförbundet, som för närvarande förhandlar med Försvarsmakten i frågan, är kritiskt till hur Försvarsmakten har skött hanteringen av Brännström-affären.

– Den här rapporten är bordlagd och utredd och var väl känd när Anders fick det här jobbet på totalförsvarsavdelningen. Vi menar att den är irrelevant fakta, det var de här tidningsartiklarna som anfördes som skäl från början och det tycker vi inte är skäl nog till varför han inte skulle ha jobbet, säger förbundsdirektören Peter Löfvendahl till Aftonbladet.

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM