Nu är nomineringen inom räckhåll

avPer Bjurman

Storseger för Romney i första stora primärvalet i natt

HOOKSETT. New Hampshire är Mitt(en)s rike.

Den 63-årige businessmannen vann som väntat det första stora primärvalet i natt – och han gjorde det stort.

Nu har han den republikanska nomineringen inom räckhåll.

– Väljarna South Carolina kommer att förenas med sina vänner i New Hampshire och hjälpa till att kasta ut Barack Obama från Vita huset, sa han under sitt jublande segertal i natt.

Foto: Pontus Höök
Puss, min vinnare Mitt Romney, omgiven av sina söner, får en grattispuss av sin fru Ann. Romney fick 40 procent av rösterna i New Hampshire och har nu tydligt tagit ledningen i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat.

I natt avgjordes alltså det viktiga republikanska primärvalet i New Hampshire och vallokalerna hann inte mer än stänga förrän de stora amerikanska tv-kanalerna kunde förkunna att favoriten Mitt Romney vunnit.

Och till skillnad från i Iowa för en vecka sedan gjorde han det med fler än åtta röster. Han fick 40 procent av väljarstödet – att jämföra med starka tvåan Ron Pauls 23.

Väntade siffror

Det var helt väntat siffror, men de cementerar den 63-årige ex-guvernörens ställning som ”front runner”  – och nu börjar det se ut som att han snart kan utropa sig till Barack Obamas utmanare i höstens presidentval...

Vinner Romney även nästa uppgörelse, i South Carolina om tio dagar,  är primärvalkampen i praktiken över.

– Och jag är övertygad om att väljarna i South Carolina förenas med sina vänner i New Hampshire och hjälpa till att kasta ut Barack Obama från Vita huset, konstaterade han under sitt jublande segertal på South New Hampshire University tidigt i morse.

”Inga ursäkter”

Sedan fortsatte han, i ett uppenbart försök att markera att han ÄR republikanernas banerförare nu, attackera Obama.

– Hans idéer tog slut för länge sedan. Nu har han inga ursäkter längre heller, hette det bland annat,

Segervissheten är inte helt omotiverad.

Ingen kandidat har någonsin tidigare vunnit både i Iowa och i New Hampshire utan att bärga presidentkandidaturen.

Men några av rivalerna försöker ändå hävda att nattens seger inte var tillräckligt stor för att han ska kunna dundra söderöver med avgörande medvind i ryggen.

– Han hade behövt 50 procent av rösterna i New Hampshire för att sopa hem nomineringen, påstod upprörde ex-talmannen Newt Gingrich i natt och fortsatte:

– Nu hinner vårt parti ta ett djupt andetag, studera hans meritlista noggrant och kanske inse att Mitt Romney inte är bäst lämpad att gå upp mot president Obama.

Splittrat block

Frågan är bara vem som ska stoppa honom.

Libertarianen Ron Paul och John Huntsman kom tvåa respektive trea i natt, efter utmärkta slutspurter, men det ser inte ut som att någon av dem i de kommande bataljerna har möjligheten nå högre siffror än i natt.

Och så länge Rick Santorum, Rick Perry och just Newt Gingrich biter sig kvar i startfältet splittras det konservativa block som har svårast att se den – i deras ögon – moderate Romney som sin kandidat.

De fick alla, tämligen väntat, mediokert stöd av väljarna i New Hampshire i natt men samtliga tänker av allt att döma fortsätter kämpa nere i den mer högervridna södern.

Därmed blir det svårt att besegra nattens segrare även nästa lördag.

ARTIKELN HANDLAR OM