Tillsynsmyndighet inblandad i saudiska vapenfabriken

Publicerad:

NYHETER

Den svenska myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som ska kontrollera svensk vapenexport var i själva verket delaktig i förhandlingen med Saudiarabien om bygget av vapenfabriken.

Det rapporterar Ekot som tagit del av hemliga mötesprotokoll från regeringskansliet.

Som tillsynsmyndighet ska ISP kontrollera att lagen om krigsmateriel följs. Deras tjänstemän får inte delta i förhandlingar eller hjälpa till vid vapenexportaffärer, säger Jan Erik Lövgren som är vice generaldirektör på myndigheten till Ekot.

– Då skulle man blanda ihop sina roller. Vi har ju en uppgift att vara kontrollerande, säger Jan Erik Lövgren till Ekot.

Möte med Nasser

Men enligt Ekot satt ISP:s generaldirektör Andreas Ekman Duse med vid förhandlingarna om vapenfabriken som Sverige och myndigheten FOI avser hjälpa den saudiarabiska diktaturregimen att bygga.

Till Ekot säger han att han aldrig suttit med i en förhandling mellan köpare och säljare.

Men ett protokoll från den 26 juni 2008 avslöjar att han visst deltog vid ett möte på försvarsdepartementet med den tilltänkta köparen, den saudiska generalen Nasser, och den tänkta säljaren FOI.

"Kallad av försvarsdepartementet"

Generaldirektören ska ha värderat olika alternativ och lämnat en "preliminär positiv bedömning" av vapenaffären.

– Jag kallades dit av försvarsdepartementet och deltog i detta möte på uppdrag av försvarsdepartementet för att förklara hur svensk exportkontroll fungerar. Det har ingenting med själva, eventuella affärer att göra, säger han till Ekot.

Försvarsminister Sten Tolgfors vill inte kommentera uppgifterna om att Andreas Ekman Duse kallades till förhandlingen.

Publicerad: