Nyheter

Forskare nära nå fram till mytomspunnen sjö

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Borrningar mot unik sjö under Antarktis – kan innehålla nya livsformer

Vostoksjön har varit isolerad under Antarktis – i miljoner år.

Men nu är ryska forskare nära att ta sig dit.

– Jag tror att de kommer att hitta unika organismer, säger Professor John Priscu, mikrobiolog på Universitetet i Montana.

Platsen där den ryska polarstationen finns är en av jordens mest ogästvänliga. Där uppmättes den lägsta temperaturen någonsin 1983: -89,3 grader Celcius.

Området är intressant för polarforskning – men det är Vostoksjön fyra kilometer under basen som framför allt lockat forskarnas uppmärksamhet.

Legat skyddad hundratusentals år

Det som gör sjön unik är att den har legat skyddad i hundratusentals – kanske miljontals år. Det går inte ens att gissa sig till vilka livsformer den innehåller. Nu försöker ett team med ryska forskare borra sig ner till sjön, som är 25 mil lång och 5 mil bred. Teamet vill studera Vostoksjöns ekosystem. Rönen kan få stor betydelse för bland annat klimatforskning.

– Vi har ingen aning om vad som väntar oss där nere, säger Valerij Lukin, chef för den ryska expeditionen, till Our Amazing Planet.

Borrningen inleddes 2 januari, och man tar sig minst tio meter ner varje dag.

Forskarna måste vara mycket försiktiga när borren tränger igenom islagret som omger sjön. Man har uppmätt höga halter av kväve och syre i anslutning till den, och man vet inte exakt hur gaserna reagerar på borren.

Kamp mot tiden

Dessutom är risken stor att borren förorenar sjöns vatten och skadar ekosystemet.

– De är väldigt, väldigt nära nu. Det här har aldrig gjorts innan. Det är en helt unik borrning i ett helt unikt borrhål och en helt unik sjö, säger professor John Priscu, som varit i kontakt med det ryska teamet hela tiden.

Sommaren vid Antarktis är snart slut och borrningen är en kamp mot tiden. Det blir kallare och kallare i området, där det nu är omkring 40 minusgrader dagtid. Teamet måste ta sig därifrån innan det blir så kallt att deras flygplan inte kan lyfta.

Och om de skulle ta sig fram till sjön kommer ryssarna inte att kunna ta prover från sjön förrän tidigast framåt december 2012, enligt Scientific American.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: