Oppositionen: Dags att erkänna Palestina

Publicerad:
Uppdaterad:
Socialdemokraternas Stefan Löfven, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Miljöpartiets Åsa Romson och Gustav Fridolin skrev en gemensam debattartikel där de kräver att Sverige ska erkänna Palestina.
Socialdemokraternas Stefan Löfven, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Miljöpartiets Åsa Romson och Gustav Fridolin skrev en gemensam debattartikel där de kräver att Sverige ska erkänna Palestina.

NYHETER

Palestina var ett hett ämne under förmiddagens utrikespolitiska debatt i riksdagen.

Urban Ahlin använde uttrycket "hål i huvudet" när han pratade om Folkpartiets inställning – något som fick utrikesminister Carl Bildt (M) att reagera:

– Avstå från ordval som recenserar vilka huvuden politiker har och inte har.

Partiledarna Stefan Löfven (S), Åsa Romson (MP), Gustav Fridolin (MP) och Jonas Sjöstedt (V) kräver i dag i en debattartikel att Sverige ska erkänna staten Palestina och rösta för ett palestinskt medborgarskap i FN.

– Vi ser fram emot den dag då Israel och Palestina kan leva i fred med varandra, och Israel i fred och säkerhet med hela den arabiska världen, sa Carl Bildt i sitt anförande i riksdagen under förmiddagen.

"Hål i huvudet"

Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson, ställde frågan om Sverige inte kommer att erkänna Palestina förrän det finns ett fredsavtal, något vice statsminister Jan Björklund (FP) tidigare krävt.

– Det är hål i huvudet. Att låta ockupationsmakten Israel bestämma när Sverige ska erkänna staten Palestina, det är hål i huvudet, sa Urban Ahlin.

Carl Bildt varnade för att bagatellisera och banalisera problemen mellan Israel och Palestina.

– När frågan väl kommer upp i FN:s generalförsamling så självfallet ska vi rösta för det.

Ordkrig

Därefter ville Bildt ge en varning till Ahlin i "all vänskaplighet".

– Avstå från ordval som recenserar vilka huvuden politiker har och inte har.

Ahlin fick senare tillfälle att försvara sitt uttalande:

– Hål i huvudet är ett uttryck för en sämre tanke, det var inte en recension av hjärnkapacitet.

Därefter tolkade Urban Ahlin utrikesministerns uttalande som att det inte är regeringens linje att ett fredsavtal krävs innan Palestina kan erkännas, utan att det räcker att de folksrättsliga kriterierna om en befolkning, ett territorium och en regering med kontroll.

Flera frågor

Enligt Ahlin bedömmer flera att samtliga tre kriterier uppfylls, men det höll Carl Bildt inte med om.

– Banalisera inte ockupationens brutala realitet. Så är inte fallet. Se på bosättningspolitiken. Tyvärr är vi inte där att vi har en palestinsk stat som har kontroll över sitt territorium.

Förutom frågan om Palestina och Israel tog Carl Bildt upp de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien samt Dawit Isaak i Eritrea. Bildt pratade också tala om en utvidgning av EU samt behovet av en Sverigeambassadör i Syrien.

Vill du läsa hela utrikesdeklarationen går den att ladda ner här.

Publicerad: