Löfven om misstänkta SSU-fusket

NYHETER

"Allmänhetens pengar ska handhas korrekt"

I Norrbotten misstänks både SSU-distriktet och lokalföreningen i Piteå ha lurat sig till extra bidrag genom påhittade utbildningar.

S-ledaren Stefan Löfven vill se alla kort på bordet i frågan.

– Allt det vi inom arbetarrörelsen gör ska tåla dagens ljus, säger han.

Foto: Stefan Löfven

I dag invigdes SSU:s mellanvalsläger i Bommersvik. De 600 ungdomarna från hela landet hälsades välkomna av SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Men lägret kunde ha fått en bättre start.

Samma dag som invigningen avslöjades att skandalen vid SSU i Norrbotten nu ser ut att växa.

Sedan några veckor tillbaka utreds distriktet för misstankar om att ha lurat till sig närmare en miljon kronor av skattepengar från landstinget genom påhittade kurser och utbildningar. Och i går avslöjade Piteå-Tidningen att samma sak kan ha skett vid lokalföreningen i Piteå.

Stefan Löfven fick svara på en rad frågor om det misstänkta fusket. Han var noga med att framhålla att en utredning pågår och att all fakta först måste fram innan det går att dra några säkra slutsatser.

– Jag vill veta vad som är sant, vad fakta är, först. För oss är det oerhört viktigt att vi håller ordning och reda och att vi handhar allmänhetens pengar på ett korrekt sätt, det ska vara oklanderligt. Allt det vi gör ska tåla dagens ljus, säger han.

Samtidigt slog han fast att SSU är en egen organisation och att ansvaret för frågan ligger där.

SSU-ledaren Gabriel Wikström menade i sin tur att han ser allvarligt på det misstänkta fusket och att den pågående utredningen i Norrbotten följs noga av riksorganisationen. Om det visar sig att felaktigheter har begåtts så anser han att lokalföreningen och distriktet självklart ska betala tillbaka.

Det har ju även tidigare förekommit fusk med felaktiga bidrag genom till exempel uppblåsta medlemssiffror. Finns det en kultur som går ut på att lura till sig pengar inom SSU?

– Jag skulle vilja säga att det som hänt i Norrbotten visar att det inte finns någon sådan kultur, det var ju distriktsstyrelsen i Norrbotten som själv tog initiativet till att begära en sådan här utredning.

Gabriel Wikström menar att ansvaret i första hand ligger hos de styrande i Norrbotten. Men också att riksorganisationen kan behöva förbättra sina rutiner och se till att medlemmarna blir bättre utbildade i vilka regler som finns.

Enligt SSU-basen är dock risken liten att det fuskats på liknande sätt på andra ställen i landet.

– Det är bara distriktet i Norrbotten och Piteå samt kanske nåt enstaka ställe till som har den där modellen. På andra ställen betalas bidraget ut utifrån hur många mandat moderorganisationen har på orten, och då är sådant här fusk inte möjligt, säger han.