Nyheter

SSU Piteå misstänks för bidragsfusk för miljoner

Av: 

TT

NYHETER

Hälften av kurser föreningen fått bidrag för har aldrig genomförts

Sedan ett par veckor utreds SSU i Norrbotten angående misstankar om bidragsfusk i miljonklassen. Nu visar en granskning av Piteå-Tidningen att den lokala SSU-föreningen i Piteå ägnat sig åt samma systematiska fusk. Under samma tidsperiod, 2004–2010, som distriktsförbundet fått för stora bidrag av landstinget tycks Piteå-föreningen med påhittade utbildningar ha lurat till sig skattemedel från kommunen på över 600 000 kronor.

– Om uppgifterna stämmer är det allvarligt. Det kan i så fall bli en fråga för rättsväsendet att titta närmare på, säger arbetarekommunens ordförande Bengt Ek till tidningen.

Granskningen visar att omkring hälften av de kurser SSU Piteå fått bidrag för aldrig har genomförts.

I maj avslöjades att SSU Norrbotten misstänktes för att ha lurat till sig miljontals kronor i ett omfattande bidragsfusk. Distriktet har polisanmält sig självt och en internutredning har inletts.

På samma sätt som SSU-distriktet hittat på olika ledarskapsutbildningar och kursverksamheter har SSU Piteå agerat när ungdomsföreningen vänt sig till Piteå kommuns kultur- och fritidsförvaltning med sina bidragsansökningar.

SSU Piteå har sökt och erhållit bidrag för ledarskapsutbildningar mot väl dokumenterad redovisning. Men 70 procent av utbildningarna är direkt påhittade, skriver Piteå Tidningen.

En närmare granskning visar att SSU Norrbotten och SSU Piteå sökt bidrag till exakt samma påhittade utbildningar och fått bidrag från landstinget respektive kommunen.

Publisert: