Nyheter

Britter hotar storma ambassad om inte Assange lämnas ut

NYHETER

Ecuador har nu fattat sitt beslut.

Under torsdagen kommer landet att meddela om Julian Assange får asyl eller inte.

Den brittiska regeringen hotar att storma ambassaden.

Beslutet kommer att meddelas klockan 14 svensk tid, meddelar Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino. Men den brittiska regeringen har hotat att göra en räd mot Ecuadors ambassad i London om inte Assange överlämnas, uppger ecuadorianska myndigheter.

– I dag har vi mottagit ett hot från Storbritannien, ett tydligt skriftligt hot om att de kan storma vår ambassad i London om Ecuador vägrar att lämna över Julian Assange, sade Pationo till reportrar.

Enligt svenska UD skulle han kunna fly i en ambassadbil, men bedömare är skeptiska.

– Ecuador har ingen rätt att föra honom ut ur landet och jag kan inte se någon praktisk möjlighet till hur de ska åstadkomma det om de inte lyckas lura både brittisk polis och myndigheterna på flygplatsen, säger Pål Wrange, docent i folkrätt på Stockholms universitet.

En bestämmelse i Wienkonventionen gör att ambassadfordon omfattas av immuniteten och inte får genomsökas. Samtidigt har polis rätt att stoppa en diplomatbil.

– Det är uppenbart en olaglig handling enligt brittisk lag att föra ut en misstänkt brottsling. Diplomater kan inte åtalas eller häktas men de kan stoppas om de begår ett brott, säger Wrange.

TT

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter