Mitt Romneys största fiende är – han själv

NYHETER

Alla undrar; vem är egentligen Mitt Romney?

Foto: Mitt Romney i år (till vänster) – och under 2002.

TAMPA, FLORIDA. Romneys största fiende är han själv. Av årsmodell 2002.

Hans onda tvilling som införde obligatorisk sjukförsäkring för alla och var allmänt liberal.

Nu har den konservative tvillingbrodern tagit över och tänker avskaffa Obamas sjukförsäkring.

Så alla undrar; vem är egentligen Mitt Romney?

Bilden av Romney som en kappvändare är ett av hans största problem och en huvudorsak till att han har så svårt att gå om Obama i opinionsmätningarna trots draghjälp av hög arbetslöshet och ekonomisk nedgång.

Att politiker ändrar sig har hänt förr och kan ibland vara ett sunt tecken på en person som är flexibel och beredd att tänka om ifall man blir överbevisad.

Två personer i en

I Romneys fall handlar det mer om att säga vad har tror ska gå hem i varje givet ögonblick beroende på vilket uppdrag han vill ha. Det är som han är två personer i en.

I valrörelsen för att bli guvernör i Massachusetts, USA:s mest liberala delstat, låg Romneys budskap till vänster. Han betraktade en obligatorisk sjukförsäkring som en självklar reform, han var för kvinnans rätt att själv bestämma om hon ville göra abort och tyckte att det var ok att homosexuella par fick gifta sig.

Sedan han inledde försöken att bli republikanernas presidentkandidat har han övergivit många av sina liberala ståndpunkter och blivit starkt konservativ. Förmodligen av det enkla skälet att han inte skulle ha en chans att bli partiets kandidat om han höll fast vid sina liberala åsikter.

Frågan alla ställer sig är; vad tycker Romney egentligen? Har karln några åsikter?

Nu är han helt emot en obligatorisk sjukförsäkring, han vill att den fria aborträtten ska rivas upp och vill inte att enkönade par ska få gifta sig.

Bara för att peka några drastiska åsiktsbyten.

Vägrar ge förklaring

Mer än själva kappvändandet skadas Romney av att han försöker hävda att han egentligen inte ändrat sig. Att han vägrar ge en förklaring.

– Jag har egentligen aldrig betraktat mig som pro-abort, säger Romney trots att alla vet att han som guvernör hävdade att han var just det.

Fram träder bilden av en velig och mystisk presidentkandidat som hela tiden försöker anpassa sig. En kandidat som är så intresserad av att uppfylla sin pappas och sin egen dröm om at bli president at han är beredd att tycka vad som helst, bara han blir vald.

Kappvändandet har gett Obama-kampanjen fritt skottfällt mot Romney. Och Romney har inget att skjuta tillbaka med.

ARTIKELN HANDLAR OM