Stefan Löfven om Centerns flirt med MP: "Desperat"

Reporter: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Centerns Annie Lööf har sträckt ut en hand mot Miljöpartiets Åswa Romson och Gustav Fridolin. ”Desperat,” säger S-ledaren Stefan Löfven.
Centerns Annie Lööf har sträckt ut en hand mot Miljöpartiets Åswa Romson och Gustav Fridolin. ”Desperat,” säger S-ledaren Stefan Löfven.

Miljöpartiet välkomnar Centerns samarbetsflirt.

Men Stefan Löfven sågar Annie Lööfs försök att slå in en kil i den rödgröna oppositionen.

– Det låter desperat, säger S-ledaren.

I dag skriver C-ledaren Annie Lööf och partisekreteraren Michael Arthursson på SvD Brännpunkt att de vill utöka regeringens samarbete med Miljöpartiet. Syftet är att stärka de gröna frågorna och skapa en majoritet i riksdagen i olika frågor. Först kan de tänka sig att förhandla om förbättringar av infrastrukturen, migrationspolitiken och för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden.

Romson välkomnar inviten

Språkröret Åsa Romson (MP) välkomnar inviten.

– Vi har varit öppna med att vi vill diskutera med regeringen när det gäller till exempel infrastruktur och järnvägen. Vi välkomnar att Centern nu går ut som alliansparti och ser ett behov av det här, säger hon.

Runnit ut i sanden

Fredrik Reinfeldts regering har sedan valet 2010 flera gånger försökt knyta MP närmare till sig. Men förutom överenskommelsen om migrationspolitiken, som stundtals gnisslat rejält, har ytterligare samarbeten runnit ut i sanden. På sistone har statsministern sagt att han är besviken på MP, som enligt honom har rört sig vänsterut. Men nu gör man alltså ett nytt försök genom inviten från Centern, som tidigare varit kallsinniga till ett djupare samarbete.

Hård kritik mot Löfven

Regeringen har också varit hård i sin kritik mot S-ledaren Stefan Löfven och det faktum att det inte finns något klart regeringsalternativ inför valet 2014 inom oppositionen.

Åsa Romson vill inte spekulera i om Annie Lööfs flirt är ett försök att skapa splittring mellan de rödgröna partierna. Enligt henne kommer MP avgöra vad inviten betyder när de får en verklig inbjudan om att sätta sig ned och förhandla.

”Inte mycket till erbjudande”

Men medan Romson välkomnar flirten dömer S-ledaren Stefan Löfven ut den helt.

– Det låter som ett desperat försök, det var inte mycket till erbjudande de hade att komma med. Jag såg att de i asylpolitiken och migrationspolitiken tyckte att det fanns några frågetecken att räta ut. Men Miljöpartiet har varit tydliga i sina krav och får hantera det själva. Men det var inte mycket till erbjudande, säger han.

”Stärka gröna politiken”

Centerpartiet har under åren haft svårt att tänka sig ett samarbete med MP, då man konkurrerar om de gröna frågorna. Men Sven Bergström, tidigare riksdagsledamot (C), har tillhört det fåtal i partiet som haft en avvikande uppfattning. Redan 1995 föreslog han ett utökat samarbete mellan C och MP. 

– Det skulle stärka den gröna politiken i Sverige, säger han.

Att Annie Lööf nu tar ett steg i den riktning han länge velat se ser han som positivt.

– Partiet kanske har blivit klokare med åren, säger han.

Publicerad: