Nyheter

Rekordmånga hyresrätter har blivit bostadsrätter

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

På tio år har 160 000 hyreslägenheter blivit bostadsrätter.

De flesta ombildningar sker i Stockholm, Skåne och Västra Götaland.

Och de flesta lägenheter har tidigare tillhört allmännyttan.

Ombildningstakten från hyres- till bostadsrätt är den största någonsin.

De flesta ombildningar har genomförts under de senaste fyra åren och Stockholms län står för 69 procent av omvandlingarna, enligt en sammanställning som tidningen Bo bättre gjort i samarbete med sajten Hittabrf.se.

Andelen hyresrätter minskar

I Skåne och Västra Götaland har nyproduktionen av hyresrätter gått jämnt upp med antalet hyresrätter som försvunnit i samband med ombildningar till bostadsrätter. I Stockholm har det dock endast byggts 31 088 nya hyresrätter – motsvarande en tredjedel av antalet ombildningar.

I fjol stod 330 690 personer i bostadskö i Stockholm, varav 65 000 räknas som aktivt sökande. Samma år förmedlades 11 000 lägenheter. Enligt Stockholms stads utrednings- och statistikkontor har totalt runt 31 000 av de kommunala bostadsbolagens lägenheter i Stockholms kommun sålts mellan åren 2002-2010. De flesta är numera bostadsrätter.

Allmännyttans hyresbestånd har på tio år minskat från 110 189 till 72 054, och debatten om utförsäljningen är en het politisk fråga.

Billström gör bostadsklipp

Efter Aftonbladets avslöjande uppmärksammades migrationsminister Tobias Billström (M) för sina bostadsklipp i samband med ombildningar. Fastigheten där han har en övernattningslägenhet i Hammarby sjöstad utanför Stockholm, ombildades förra året till bostadsrätt efter att kommunala Stockholmshem sålt huset.

Han betalade 2,8 miljoner kronor lägenheten, där hans familj bor. En lika stor lägenhet i samma hus har nyligen sålts för 5,2 miljoner kronor.

Samtidigt har han chans att också göra ett rejält klipp på sin lägenhet i Malmö, där han själv är skriven. De boende har registrerat en intresseanmälan för att ombilda fastigheten till bostadsrätt.

Billström skulle kunna tjäna 100 000-tals kronor på sin Malmölägenhet, som är vara värd ungefär 1,4 miljoner om den säljs som bostadsrätt.
Samtliga tabeller finns att hitta på sajten Hittabrf.se.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: