Vattnet drar sig undan i Göteborg

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Fortfarande allvarligt för kvinnan som fastnade i vattenmassorna

På Slakthusgatan i Gamlestan börjar vattnet nu dra sig undan, och nu kommer de övergivna bilarna fram.
På Slakthusgatan i Gamlestan börjar vattnet nu dra sig undan, och nu kommer de övergivna bilarna fram.

Översvämningarna i Göteborg drar sig nu undan.

Och nu syns förödelsen efter veckans och helgens oväder.

Övergivna bilar står i flera viadukter runt om i staden.

Sedan i torsdags natt har flera vägar i Göteborg legat under vatten efter vinterns första snöoväder som drog in över stora delar av Sverige.

I går varnade räddningstjänsten och trafikkontoret bilister från att ge sig ut i staden och flera vägar spärrades av.

Först i dag börjar vattnet dra sig undan. Och nu syns förödelsen efter ovädret.

– Det står övergivna bilar vid flera viadukter. Först nu när vattnet drar sig undan ser man dem, tidigare låg de helt under vatten, säger Jakob som promenerade genom Gamlestan i Göteborg på söndagen.

”Ta det försiktigt”

Slakthusgatan i Gamlestan har varit värst drabbat av översvämningarna. Räddningstjänsten var ute på platsen under söndagen för undersöka läget.

– Vi har inte haft någon händelse som vi behövt rycka ut på, så vi hoppas att vattnet är på väg bort nu. Men det finns vattenmassor som fortfarande inte har runnit undan, så man bör fortfarande vara försiktig, säger Lars Larsson, på Göteborgs räddningscentral.

Vattenståndet i Göta Älv var på söndagen 25 centimeter över normalt vattenstånd. Enligt räddningstjänsten innebär det ingen fara för fler översvämningar.

I fredags kväll fastnade en 53-årig kvinna med sin bil i vattenmassorna vid en viadukt i Gamlestan och kom inte ut. Först efter cirka 20 minuter lyckades räddningstjänsten få ut henne.

Nytt oväder på väg

Kvinnan fördes till sjukhus där hon sedan dess har legat nedsövd. Läkarna planerar att försöka väcka henne under måndagen.

På lördagen inträffade en nästan exakt likadan olycka på samma plats. Ingen person skadades allvarligt.

Men nästa vecka kan de blåsa till rejält igen. På lucia kommer ett nytt rejält nederbördsområde som ger kraftig blåst och snö, alternativt regn i stora delar av Sverige.

Publicerad: