”Jag pratade med kungen”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Anders Lettström berättar i hemlig bandinspelning: Jag ringde efter gangstermötet

BELGRAD/STOCKHOLM. Kungen kände till nedtystningsförsöken av skandalerna som beskrivs i boken ”Den motvillige monarken”.

Det säger kungens nära vän Anders Lettström i hemliga bandinspelningar som Aftonbladet i dag kan presentera.

– Jag pratade med kungen på kvällen och berättade att Mille kunde tänka sig att dementera, säger Lettström på en av inspelningarna.

Aftonbladet avslöjade för ett år sedan att Anders Lettström haft kontakt med 41-årige Daniel Webb, tidigare dömd för flera grova brott, för att få hjälp med att få fram en dementi av uppgifterna i boken ”Den motvillige monarken”.

Daniel Webb skulle tillsammans med sin nära vän, den utpekade tidigare gangsterkungen Milan Sevo, kontakta huvudkällan till boken, porrklubbsägaren Mille Markovic.

Anders Lettström ville köpa de påstådda skandalbilder som fanns på kungen och samtidigt få Mille Markovic att mot betalning dementera allt han sagt i boken om kungagängets vilda festande.

Frågan är, på vems uppdrag åtog han sig arbetet?

Kungen tog avstånd

Lettströms ”operation nedtystning” pågick i flera månader, men någon överenskommelse slöts aldrig.

När allt avslöjades förnekade kungen bestämt att han känt till vännens kontakter med kriminella.

– Nej, ingen aning, sa han i en intervju med TT.

Samtidigt tog han offentligt avstånd från sin vän sedan 40 år tillbaka, och sa att Lettströms omdöme hade brustit.

– Den här gången har han förbrukat förtroendet, sa kungen.

Fem olika möten

Men Aftonbladet kan i dag presentera hittills hemliga bandinspelningar som pekar på att kungen i själva verket visste vad Lettström höll på med.

Bandupptagningarna gjordes av Daniel Webb under flera möten han hade med Lettström.

De träffades sammanlagt fem gånger på olika adresser i Stockholm.

Vid det första mötet säger Lettström att han begärt audiens hos kungen för att informera honom om att bollen är i rullning.

I ett senare möte blir han mer konkret.

– Efter vårt möte på Kungsholmen så pratade jag med kungen på kvällen. Då berättade jag att du hade sagt att han Mille hade sagt att han kunde tänka sig att dementera och då ville han ha betalt för det. Du visste inte hur mycket, men du trodde att det låg mellan en och två miljoner, säger Lettström.

I samtalet upprepar han en gång till att kungen var informerad om vad som pågick.

– Om vi betalade Mille för en dementi så skulle han också se till att några av hans källor skulle dementera. Det var vad paketet innehöll och då nämnde jag det för kungen.

Kontaktad av Rikskrim

Aftonbladet publicerar i dag de tidigare okända ljudklippen.

På ett av dem säger Anders Lettström att han blev kontaktad av Rikskrim som frågade om han var utsatt för en utpressningssituation.

I det här läget tror Lettström att det är just för att han har uppdaterat kungen om sina kontakter, som polisen har snappat upp vad som händer.

– De hade lyssnat av statschefens telefon förstod jag i efterhand, säger han.

Men att kungens telefon skulle vara avlyssnad av polisen är enligt Aftonbladets källor fullständigt otänkbart. Polisen måste ha underrättats om Lettströms och Webbs möten på något annat sätt.

Aftonbladet har låtit analysera rösterna som hörs på bandet. Samma företag som polisen använder sig av vid brottsutredningar har granskat bandinspelningarna och funnit att det är Anders Lettström som talar på bandet.

”Kungen uppdaterad”

Aftonbladet har träffat Daniel Webb och Milan Sevo. De har tidigare varit centralfigurer i den undre världen i Stockholm, men hävdar att de inte längre är kriminella.

De beskriver sig som affärsmän.

När de åtog sig uppdraget att medla mellan Lettström och Mille Markovic trodde de att de i själva verket arbetade för kungen.

– Min uppfattning är att kungen blev uppdaterad hela tiden, vilket jag krävde eftersom det var honom det handlade om, säger Daniel Webb.

Vad var det som tydde på att han blev det?

– Det sades så vid flera tillfällen. Ni kan själva lyssna på bandet, säger Daniel Webb.

”Tur att vi spelade in”

Enligt honom ringde Lettström till och med upp kungen under ett av deras pågående möten.

– Det lät som om Anders Lettström ringde upp honom när jag stod bredvid. Jag hörde att samtalet handlade om vårt uppdrag, säger Webb.

Enligt Milan Sevo spelade de in samtalen med Lettström som en ren rutinåtgärd:

– Vi dokumenterar alla stora möten, just eftersom vi har så många titlar bakom oss och en bakgrund där folk lätt kan använda saker och ting emot oss. Då är det viktigt för oss att ha inspelningar för att slippa förklara oss när ingen skulle tro oss. I det här fallet var det precis vad som hände, men vilken tur att vi spelade in.

Publicerad: