Över 60 döda efter explosionen i Mexiko

avTT

Foto: Mexikos försvarsdepartement/AP/TT
Soldater vaktar området kring explosionen i Tlahuelilpan.

Antalet döda efter explosionen i centrala Mexiko skrivs upp rejält – till 66.

Olyckan inträffade vid en läckande oljepipeline där ett okänt antal personer försökte stjäla oljan som rann ut.

Tv-bilder visar höga eldsflammor vid pipelinen i staden Tlahuelilpan, tio mil norr om Mexico City, medan desperata människor flyr under rop på hjälp.

I inledningsskedet talades det om runt 20 döda. Senare stod det klart att 66 människor omkommit, enligt Omar Fayad, guvernör i Hidalgo.

Explosionen ägde rum på fredagen, på en plats som är känd för bränslestölder.

– Det vi vet är att det var ett ställe för bränslestölder, och myndigheterna var medvetna om det, säger Fayad.

Rättsmedicinska experter arbetar vid platsen, under skydd av soldater, för att undersöka kvarlevorna efter de döda. Dödstalet befaras stiga – utöver de döda har 76 människor skadats enligt Omar Fayad.

Stänger ledningar

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador besökte olycksplatsen under lördagsmorgonen och uttryckte innan dess sin djupa sorg över det inträffade i ett uttalande på Twitter. López Obrador har i dagarna inlett en nationell kampanj mot bränslestölder, som är ett stort problem i landet.

Som ett led i kampanjen stängs viktiga oljeledningar av tills de är helt säkra, och armén har kallats in för att övervaka det statliga oljebolaget Pemex anläggningar. Strategin har dock lett till bränslebrist i delar av landet, bland annat i huvudstaden Mexico City, och tvingat människor att köa för att tanka sina fordon. Presidenten har manat invånarna att ha tålamod.

– Vi kommer att fortsätta tills vi satt stopp för detta beteende (bränslestölderna), sade López Obrador i samband med sitt besök vid olycksplatsen.

Stölder vanliga

Samtidigt utreds över 1 700 fall av bränslestölder. Vid sidan av narkotika har bränslestölder under den förra regeringen vuxit till en stor beståndsdel av den svarta marknaden i Mexiko, vilket den nuvarande regeringen försöker bekämpa.

På vissa orter är stölderna en stor lokal inkomstkälla, men dödliga explosioner vid illegala tappställen av bränsle är vanliga.