Patienter fast på akuten i Enköping – efter ebolalarmet

Stig Norling blev inlåst på akuten: ”Inga patienter får gå hem”

Enköpings lasarett fick på fredagen in ett misstänkt fall av ebolasmitta.

Det ledde till att patienten isolerades och akutmottagningen stängdes – med flera patienter kvar i lokalerna.

– Inga kommer ut eller in, sa Stig Norling som var fast inne på akuten under eftermiddagen.

Stig Norling, 73, sökte sig till akuten vid Enköpings lasarett under fredagen. Medan han väntade på sin tur att träffa en läkare låg han och vilade en stund.

När han vaknade igen fick han veta att han inte skulle få lämna akuten – som hade stängts ner på grund av det misstänkta fallet av ebolasmitta.

– Jag fick veta genom media. Jag låg och sov i korridoren och sen fick jag veta. Det var rörigt här så jag frågade vad som pågick, sa Stig Norling till Aftonbladet under eftermiddagen.

Då hade det gått några timmar sedan Region Uppsala skickat ut ett pressmeddelande om det misstänkta ebolafallet. Patienten som misstänktes vara smittad fördes under dagen till Akademiska sjukhuset i Uppsala där han isolerades. Den personal som varit i kontakt med patienten togs om hand.

Inga patienter får gå hem

Akutmottagningen vid Enköpings lasarett stängdes på grund av den misstänkta smittan och inga patienter som befann sig inne på akuten fick lämna sjukhuset.

– Inga kommer ut eller in. Inga patienter får gå hem, sa Stig Norling under fredagseftermiddagen.

Region Uppsala meddelade vid 20.30-tiden på fredagskvällen att provsvar visar att den unge mannen som var misstänkt smittad inte har ebola. Därmed kunde de som varit fast på akutmottagningen i Enköping under många timmar också lämna densamma.

Publisert:

LÄS VIDARE