Prins William och Kate har fått en son

avJosefin Silverberg, Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Prins William och hertiginnan Kate har fått sitt tredje barn – en son.

Vid sjukhuset har mängder av rojalister samlats i hopp om att få en skymt av kungligheterna.

– Jag är i sjunde himlen. Det har varit kallt, soligt, allt möjligt, men nu är det äntligen dags och jag har fjärilar i magen, säger Terry Hunt, 82.

1 av 10 | Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

Efter det brittiska kungahusets besked att Kate Middleton lagts in på sjukhus inför födseln av hennes och prins Williams tredje barn fylldes trottoaren utanför St Marys sjukhus snabbt av hundratals journalister från hela världen och förväntansfulla rojalister.

Strax efter klockan 14 kom beskedet. Prins William och Kate har fått en son. Både barnet och hertiginnan Kate mår bra, uppger hovet i ett uttalande.

Pojken, som är den femte i tronföljden, väger 3 827 gram och kom till världen en minut efter klockan 11 på måndagsförmiddagen.

Aftonbladet kom till St Marys strax innan beskedet kom och mötte den kärngrupp av kungliga fans som under de senaste veckorna sovit på bänkar och i tält utanför Lindo-avdelningen för att kunna få en första glimt av hertigparets tredje barn.

På samma avdelning förlöstes även prinsparets tidigare barn; prins George, 4, och prinsessan Charlotte, 2.

Har tältat i femton dagar

– Det är så himla skönt att det är dags nu för det har inte varit enkelt att sova här ute, säger Maria Scott, 46, från Newcastle.

Hon och dottern Amy Thompson, 18, har tältat i 15 dagar för att vara säkra på att inte missa det kungliga tillskottet.

– Det är ju ett sjukhus som är öppet 24 timmar om dygnet så det har varit mycket oväsen om nätterna. Men det är det värt. Snart hoppas vi kunna fira med champagne.

1 av 17 | Foto: Peter van den Berg
Nyheten meddelades av denne man utanför sjukhuset.

”Äntligen dags”

Terry Hunt, 82, är sin vana trogen klädd i en Union Jack-kostym. Den bänk utanför sjukhuset som han spenderat 15 nätter på är också helt dekorerad med den brittiska flaggan och skyltar som hyllar hertigparets tredje barn.

– Jag är i sjunde himlen. Det har varit kallt, soligt, allt möjligt, men nu är det äntligen dags och jag har fjärilar i magen, säger han.

– Jag har älskat vår kungafamilj sedan jag var en liten fyraårig pojke och kungen och drottningen kom på besök till vår by. Och det är alltid kul att se att det kommer nya barn som ersätter de som faller ifrån.

Var ni inte lite väl tidiga ändå?

– Nej, två veckor betyder inte någonting för mig. Jag har väntat i åratal på kungligheter.

Terry Hunt bär runt på en pojkbebisdocka men vill inte gissa barnets kön.

– Det enda vi vet är att det kommer ett barn, det kommer inte att vara fler än så, skrattar han.

– Jag hoppas bara att det blir ett barn som är vid god hälsa.

Spelbolagen igång med spekulationer

Hos de brittiska spelbolagen var gissningarna i väntan på födseln i full gång. Ett flygplan svävade över London med de senaste oddsen på namn och kön.

– Hade George inte varit upptaget av deras förstfödde så hade det varit en favorit eftersom det är St Georges dag i dag, säger Alex Apati från spelbolaget Ladbrokes.

Han står mitt i folkvimlet på trottoaren med ett plakat som visar att Arthur, James, Albert, Philip och Tomas är spelarnas favoriter till ett pojknamn. Om det skulle bli en flicka gäller Alice, Mary, Victoria, Alexandra – och Diana.

– Det är alltid spännande. De kungliga spelarna är så lojala och marknaden baseras helt på rykten som de flitigt lyssnar på, säger Alex Apati.

Förväntansfull väntan

Klockan 13 svensk tid har ett magasin börjat dela ut Union Jack-flaggor till den växande grupp av kungliga fans som väntar utanför sjukhuset. Representanter för ett barnklädesföretag, som säger att prins George, 4, brukar bära deras kläder, delar ut t-shirts som det står "Jag var där när bebis nummer 3 föddes" på. En man har målat en stor tavla på Williams familj – där William och Catherine ser ut som Josef och Maria.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM