Ekobrott med koppling till Svenska Akademien utreds

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En förundersökning om ekobrott kopplat till Svenska Akademien har inletts.

Brottsmisstankar eller misstänkta kommenteras inte i nuläget, enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

– På grund av det stora allmänintresset samt att jag bedömer att det inte kommer att skada eller försvåra den pågående utredningen har jag valt att bekräfta att en förundersökning har inletts, säger åklagare Jan Tibbling.

Enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten har man inlett en förundersökning gällande misstänkt ekonomisk brottslighet.

Ärendet kopplas till skandalomsusade Svenska Akademien – men man vill inte kommentera något närmare kring brottsmisstankar eller brottsmisstänkta.

– På grund av det stora allmänintresset samt att jag bedömer att det inte kommer att skada eller försvåra den pågående utredningen har jag valt att bekräfta att en förundersökning har inletts. I övrigt är jag väldigt begränsad i vad jag kan kommentera. Uppgifter om brottsmisstankar, vem eller vilka som utreds kommer inte att kommenteras, säger Jan Tibbling, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Det är oklart hur lång tid utredningen väntas ta.

Lämnade över advokatutredning

Det var i fredags som Svenska Akademien gick ut med ett pressmeddelande om sin djupa kris. Man berättade då om att en advokatutredning visat att ekonomiskt stöd till en kulturklubb stod i strid med Akademiens jävsregler.

Akademien uppgav vidare att man överlämnat hela advokatutredningen till rättsvårdande myndigheter.

Publicerad:

LÄS VIDARE