Ryssland släpper ny film på Julia Skripal – som bevis

Brittiska utredare arbetar efter teorin att Julia Skripal – ovetandes – förde nervgiftet till Salisbury.

Nu hävdar Ryssland att hon inte var novitjok-kuriren.

Och släpper övervakningsbilder på spiondotterns resa från Moskva som bevis.

Dagen innan giftattacken reste spiondottern Julia Skripal från Mosvka till fadern i Storbritannien. Fjärde mars hittas Julia och dubbelagenten Sergej Skripal förgiftade på en parkbänk i Salisbury.

Båda medvetslösa efter att ha utsatts för nervgift av en sammansättning kallad novitjok.

En av utredarnas teorier är att Julia Skripal ovetandes har varit kuriren som fört giftet till Storbritannien. Den största koncentration av novitjok hittade polisen på Sergej Skripals ytterdörr.

Ryssland: Julia hade inte giftet på sig

Nu släpper Ryssland övervakningsbilder som visar Julia Skripal när hon lämnar Moskva. Klippet som släppts visar hur spiondottern hoppar ur en taxi, hur hon går igenom säkerhetskontrollen och slutligen går igenom gaten till planet mot London.

Ryska myndigheter uppger att de efter att ha kartlagt hennes rörelser så är det ”bevisat” att Julia Skripal inte varit i kontakt med eller haft med sig giftet när hon lämnade Moskva, uppger nyhetsbyrån AP.

I ett uttalande uppges att man identifierat samtliga resenärer på planet till London. Ingen av dem ska ha uppvisat några tecken på förgiftning.

Besvikna på Storbritannien

Julia Skripal vårdades i en dryg månad på sjukhus i Storbritannien innan hon 10 april kunde skrivas ut. Även hennes pappa Sergej har tillfrisknat och är på bättringsväg efter giftattacken.

Storbritannien håller Ryssland ansvariga för attacken. Ryssland å sin sina förnekar all inblandning och uppger att de är besvikna på bristen av kommunikation mellan länderna samt att de inte får ta del av de påstådda brittiska bevisen.

Publisert:

LÄS VIDARE