Krisen i Svenska Akademien

Inget Nobelpris i litteratur i år

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

2018 års Nobelpris i litteratur kommer inte att delas ut i år.

Det meddelar Svenska Akademien i ett pressmeddelande på fredagen.

– Det är absolut inte bra för anseendet, säger statminister Stefan Löfven till TT.

Beskedet om att årets Nobelpris i litteratur uteblir kom under fredagsmorgonen.

”Beslutet har fattats mot bakgrund av en numerärt försvagad Akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden. Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses”, skriver ledamöterna i ett gemensamt pressmeddelande som publicerades på hemsidan.

Istället kommer två pris att delas ut nästa år.

Lugn: Fortfarande kapabla

Frågan om årets Nobelpris vara eller icke vara har gått varm den senaste tiden.

Men så sent som i går, efter det sedvanliga torsdagsmötet, uppgav flera av de kvarvarande ledamöterna att ett positivt beslut om priset hade fattats.

– Jag betraktar det som självklart att vi fortfarande är kapabla att dela ut priset. Vi är inne på korta nomineringslistan med fem kandidater kvar. Skulle vi inte gå i land med det så tycker jag alla ska avgå, säger Kristina Lugn till Dagens Nyheter.

Även ledamoten Göran Malmqvist meddelade att ett glädjande besked var att vänta och Nobelkommitténs ordförande Per Wästberg var nöjd med beslutet.

– Vi är eniga om beslutet. Alla står bakom det, sa han till tidningen.

”En numerärt försvagad Akademi”

Men i dag kom alltså beskedet att årets pris skjuts upp – efter ”långa och intensiva diskussioner”.

Anders Olsson.

– Förtroendet är så pass lågt i omvärlden att vi avstår i år, säger den tillförordnad ständig sekreteraren Anders Olsson till TT efter beskedet och tillägger att situationen i år har varit ovanlig med strider och en försvagad Akademi:

– Vi måste ha respekt för pristagarna, tidigare pristagare och framtida. Vi måste vara trovärdiga som institution, säger Olsson.

Statsminister Stefan Löfven (S) beklagar Svenska Akademiens beslut.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt. Det är ett mycket prestigefullt och viktigt pris, för litteraturen och kulturen, så det är oerhört tråkigt, säger han till TT.

Löfven tror att beskedet skadar bilden av Sverige utomlands.

– Det är absolut inte bra för anseendet. Det är därför det är så viktigt att Akademien nu oförtrutet arbetar vidare för att återupprätta förtroendet. Det tar alltid längre tid än att riva ned ett förtroende, men det är deras uppgift nu att visa sig mogen det, och förhoppningsvis komma tillbaka så att man senare kan dela ut två priser i stället, säger han till TT.

”Påverkat negativt”

Samtidigt som beskedet kom meddelade Nobelstiftelsen att man stödjer beslutet.

”Den förtroendekris som Svenska Akademien befinner sig i har påverkat Nobelpriset negativt. Deras beslut betonar allvaret i situationen och bidrar till att värna Nobelprisets anseende på lång sikt”, skriver ordförande Carl-Henrik Heldin i ett pressmeddelande och tillägger att Nobelstiftelsen nu förutsätter att Akademien ” lägger all sin kraft på arbetet med att återupprätta sitt förtroende”.

Heldin förtydligar även att beslutet inte berör de övriga priskategorierna.

Även kung Carl XVI Gustaf meddelade under fredagen att han ”respekterar Akademiens beslut” och att det visar att de nu ”avser att fokusera på återupprättandet av sitt anseende."

”Måste återupprätta förtroendet”

Själva skriver Akademien följande om det pågående förändringsarbetet:

”Svenska Akademien har nyligen påbörjat ett omfattande förändringsarbete. Detta arbete syftar bland annat till att modernisera tolkningen av Akademiens stadgar, framför allt vad gäller möjligheter till frivilligt utträde. Därtill kommer rutinerna för hanteringen av jävsfrågor och av sekretessbelagd information att förstärkas. Vidare kommer de interna arbetsformerna och den externa kommunikationen att förnyas”.

På frågan hur Akademien ska återfå sitt förtroende svarar Anders Olsson följande:

– Bara genom långt arbete och genom att inse det allvarliga i situationen. Vi har bara tio ledamöter och vi måste sätta igång med att välja in nya. Vi har också satt igång ett arbete att förnya Akademien. Vi ska ta in juridisk kompetens och bli bättre på det vi gör. Vi måste välja in nya ledamöter, och snabbt ska det gå.

Uppskjutet sju gånger tidigare

Nobelpriset i litteratur har delats ut sedan 1901. Endast sju gånger tidigare har Akademien valt att inte dela ut pris, ett så kallat reserverat pris, vilket skedde åren 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 och 1949.

Fem gånger tidigare har priset skjutits upp och delats ut kommande år tillsammans med det senare årets pris.

Turbulensen inom Akademien har lett till att flera ledamöter ur De Aderton har valt att lämna sina stolar, som tidigare var på livstid, och kvar är nu bara tio aktiva ledamöter.

Under torsdagen meddelade kung Carl XVI Gustaf att han nu har förtydligat stadgarna och att en ledamot ska kunna kan lämna Akademien på egen begäran.

”Det är nu Akademiens eget ansvar att vidta nödvändiga åtgärder”.

2017 gick litteraturpriset till författaren Kazuo Ishiguro, Storbritannien.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Det här är Svenska Akademien – just nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Svenska Akademien

Nobelpriset i litteratur