Uppgifter: Trump planerar att sparka Rex Tillerson

USA:s president Donald Trump planerar att sparka sin utrikesminister Rex Tillerson under de kommande veckorna, uppger högt uppsatta källor för New York Times.

Enligt Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders finns det just nu inget att meddela om personalen.

”Minister Tillerson fortsätter att leda utrikesdepartementet”, säger hon i ett uttalande.

Vita huset har en plan att göra sig av med Rex Tillerson, vars relation med Donald Trump ofta beskrivits som ansträngd.

Flera högt uppsatta källor inom Trump-administrationen uppger för New York Times att Tillerson snart kommer att sparkas, kanske inom de närmaste veckorna. Han kommer att ersättas av den nuvarande chefen för underrättelsetjänsten CIA, Mike Pompeo.

Tillerson hade planerat att besöka Sverige i nästa vecka. Men på torsdagen meddelades att besöket ställts in och skjutits på framtiden.

Enligt Vita husets plan kommer Arkansas-senatorn Tom Cotton ersätta Pompeo på CIA. Cotton står nära Trump i säkerhetsfrågor och är villig att tacka ja till jobbet om han erbjuds det, uppger New York Times källor.

Sanders: Tillerson fortsätter

Stabschefen John Kelly är den som har utarbetat planen att möblera om på utrikesdepartementet, skriver New York Times. Förändringarna kommer att sjösättas i slutet av året eller i början av nästa år.

Det är oklart om Donald Trump fattat sitt slutgiltiga beslut än.

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders förklarar i ett uttalande att det för stunden inte finns några besked om personalen.

”Minister Tillerson fortsätter att leda utrikesdepartementet och hela kabinettet är fokuserat på att fullfölja det här otroligt framgångsrika första året för president Trumps administration”, säger hon i uttalandet.

Vd på oljebolag

Rykten om att Rex Tillerson är på väg bort har cirkulerat länge. Han och Trump har ofta varit oense och vid flera tillfällen uttryckt olika åsikter offentligt, inte sällan om hanteringen av Nordkorea och kärnavtalet med Iran. Utrikesministern har exempelvis förespråkat en diplomatisk linje medan presidenten sagt att Tillerson ”slösar tid” genom att vilja prata med Kim Jong-uns regim.

Enligt uppgifter till NBC ska Tillerson ha kallat Trump ”en idiot” under ett möte i försvarshögkvarteret Pentagon i somras. Något Tillerson aldrig bekräftat.

Innan 65-årige Rex Tillerson blev aktuell som utrikesminister var han vd för världens största oljebolag Exxon Mobil. Han är den förste amerikanske utrikesministern som saknar tidigare erfarenhet inom politik, myndighet eller militär. I stället har hans långa erfarenhet av att förhandla inom näringslivet fått ligga till grund för hans diplomatiska insatser.Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders säger i ett uttalande att Tillerson

Publisert:

LÄS VIDARE