OIC: USA diskvalificerat som fredsmäklare

avTT

USA:s presidents beslut om Jerusalem belönar Israel för "terrorhandlingar", säger Turkiets president i ett tal på den muslimska världens toppmöte i Istanbul.

Efteråt klargjorde mötesdeltagarna att USA har spelat ut sin roll i fredsprocessen mellan Israel och de palestinska myndigheterna.

1 av 2 | Foto: AFP
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Enligt den islamiska samarbetsorganisationen OIC har USA diskvalificerat sig genom president Donald Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem och erkänna staden som Israels huvudstad. Jerusalems status är en av de absolut känsligaste frågorna i konflikten mellan Israel och de palestinska myndigheterna.

I uttalandet fastslår OIC att östra Jerusalem är palestiniernas huvudstad och deltagarna uppmanar alla länder att erkänna "staten Palestina och östra Jerusalem som dess ockuperade huvudstad".

Enligt AFP är det ett slutligt uttalande medan Reuters kallar det för ett utkast.

De turkiska och palestinska ledarna satte ett skarpt tonläge i sina öppningstal på mötet, som sammankallades akut efter president Trumps utspel om Jerusalem i förra veckan. Natolandet Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som står värd för mötet, kallar Israel ett land präglat av ockupation och terror.

Han säger nu att USA:s roll i fredsförhandlingarna är historia.

– Det är uteslutet för ett partiskt USA att medla mellan Israel och Palestina, den tiden är över, säger Erdogan vid en presskonferens.

Han tillägger att FN måste utse en ny medlare i fredsprocessen, och manar omvärlden att öka takten i samarbetet med palestinierna, och att släppa in det palestinska folket i fler internationella organ.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas meddelar att de palestinska myndigheterna nu via säkerhetsrådet kommer att ansöka om fullvärdigt medlemskap i FN, rapporterar Reuters.

Redan innan mötet avslutats konstaterade han att USA i och med Trumps utspel har diskvalificerat sig från att delta i försöken att sluta fred mellan israeler och palestinier.

– Från och med nu accepterar palestinierna inte någon amerikansk roll i den politiska processen, sade Abbas enligt AFP.

Jordaniens kung Abdullah, som är högste beskyddare för de heliga muslimska platserna i Jerusalem, avvisar alla förändringar i Jerusalems status.

– Allt våld (i regionen) är ett resultat av misslyckandet att hitta en fredlig lösning på den palestinska frågan, säger Abdullah i Istanbul.

Även Irans president Hassan Rohani sällar sig kritikerna, och skriver på Twitter att erkännandet visar att USA aldrig varit och aldrig kommer att bli någon ärlig medlare.

Trump meddelade i förra veckan att en lag stiftad av USA:s kongress 1995 nu ska genomföras. I lagen står att USA betraktar hela Jerusalem som Israels huvudstad och att ambassaden ska flyttas dit från Tel Aviv.

ARTIKELN HANDLAR OM