Här gömmer sig Trustor-mannen

Publicerad:
Uppdaterad:

Misstänkte storsvindlaren tros leva lyxliv i Brasilien

Joachim Posener, utpekad huvudman i Trustorsvindeln, gömmer sig i Brasilien.

Enligt Dagens Industri lever han utanför São Paulo.

- Vi kommer att ta tag i det här så fort som möjligt, säger åklagaren Bo Skarinder.

Foto: REUTERS
ETT PARADIS FÖR RIKA Detektiven Peter Steger har belägg för att Joachim Posener har varit i Brasilien tidigare under sin flykt. Nya uppgifter tyder på att han tagit sig tillbaka och lever utanför São Paulo.

Joachim Posener har rört sig mellan Tel Aviv, London, Stockholm och Barbados under de tre år han varit på flykt.

Hans huvudsakliga tillflyktsort har varit ett radhus utanför Tel Aviv, men ofta har han befunnit sig på resande fot.

Detektiven Peter Steger anlitades av Trustors nya ägare för att spåra de försvunna pengarna.

- Huset tycks ha varit mer en bas än en bostad. Posener och hans flickvän reste mycket. Vi har belägg för att han varit på Sicilien och i Brasilien. Men framför allt på Barbados, några gånger i Stockholm, sa han nyligen till Aftonbladet.

Nu tyder mycket på att han återvänt till Brasilien. Källor som står familjen nära uppger för DI att Posener lever i en förort söder om miljonstaden São Paulo.

- Det här kommer som en fullständig nyhet för mig. Jag kan inte ta ställning till vad vi ska göra, det får vi fundera på i morgon (i dag). Det är självklart att vi kommer att titta på detta, säger Bo Skarinder.

Trustorrättegången pågår sedan några veckor i Stockholms tingsrätt. Två av de åtalade - Thomas Jisander och Peter Mattsson - hävdar att Posener ensam har planerat och genomfört plundringen av Trustors kassa.

Häktad i sin frånvaro

Joachim Posener är inte åtalad eftersom svensk lagstiftning inte tillåter åtal mot en försvunnen person. Däremot är han häktad i sin frånvaro, misstänkt för grov förskingring.

Om Joachim Posener befinner sig i Brasilien är han långt ifrån den förste på flykt från polisen som gömt sig i landet.

Det mest kända fallet är den brittiske tågrånaren Ronald Biggs. Han är dömd till 30 års fängelse för det största tågrånet i Storbritanniens historia. Biggs rymde från fängelset 1965. Tack vare ett kryphål i utlämningsavtalet mellan Storbritannien och Brasilien har Biggs levt öppet i Rio de Janeiro sedan dess.

Det har inte gått lika bra för alla. Förra veckan greps tre italienska maffiabossar av brasiliansk polis.

Han har varit på flykt i tre år

Jens Kärrman

Publicerad: