Polisen: Här är de kriminella gängen i våra storstäder

Av: Erik Wiman, Johanna Bäckström Lerneby

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets granskning avslöjar att det finns 76 kriminella nätverk i Stockholm, Göteborg och Malmö. Totalt rör det sig om 800 personer.

Det är i de miljöerna dödsskjutningarna äger rum.

– Ofta är det kompisar som har vuxit upp ihop och börjat begå brott, säger Patrik Andersson, på polisens underrättelseenhet region syd.

Siffran 76 nätverk är en ögonblicksbild för januari 2018. Om en månad kan den se helt annorlunda ut. Uppgifterna kommer från polisens underrättelseverksamhet.

Totalt rör det sig om drygt 800 personer som befinner sig i den miljö där dödligt våld tillhör spelreglerna.

Stockholm drygt 300, Göteborg omkring 300 och Malmö 200 enligt de uppgifter vi tagit del av.

Kriminella grupperingar skryter ofta om broderskap och tillhörighet, men sanningen är att lojaliteterna kan skifta mycket fort. I en värld där allting handlar om två saker, pengar och heder, kan gamla vänner och kumpaner snabbt bli dödsfiender.

I Aftonbladets granskningen hör vi om fenomenet från de unga kriminella män vi pratar med. Ofta är det ett bråk om pengar som splittrar.

Rånbyten som delas upp orättvist, eller skulder som förblir obetalda och växer. Enligt våra källor är det oftast enskilda individer som inleder konflikter snarare än större grupperingar.

– Det går aldrig att backa eller visa sig svag om någon har gjort dig illa eller blåst dig, då är du slut, säger en före detta narkotikaförsäljare som varit verksam i Stockholms norra förorter.

– Allt handlar om att visa vilket våldskapital du besitter, annars kan du sluta direkt.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Narkotikahandeln löper som en röd tråd genom de flesta nätverken - och skjutningarna. Försäljning av cannabis och kokain ger miljoninkomster. Flera av de personer vi pratar med är under 20 år och berättar att de kan tjäna upp emot 100 000 kronor i månaden på att sälja knark.

Stockholm har flest kriminella nätverk.

Polisens underrättelseavdelning i Stockholm arbetar med 47 olika grupperingar. Storlekarna kan variera från några få individer till upp mot 20 personer. Uppgifter som Aftonbladet har tagit del av visar hur de olika grupperna samverkar inom olika områden, från att sälja stöldgods och narkotikahandel till avancerade brottsupplägg med företag och bidragsbedrägerier i mångmiljonklassen.

I Malmö ser situationen annorlunda ut än i Stockholm. Delvis för att Malmö är mindre.

– Vi har för närvarande 17 nätverk i Malmö. Elva ligger i så kallade särskilt utsatta områden. Sen har vi tre i områden som vi snart tror kommer att klassas som särskilt utsatta, Nydala, Hermodstal, Lindängen, säger Patrik Andersson, kommissarie på underrättelseroteln på polisen i Malmö.

Just nu pågår 5–6 konflikter bland nätverken i Malmö, enligt polisen.

– I de här 17 nätverken ingår ungefär 200 individer. Sen har de en ”svans” av yngre personer som vi identifierar och kartlägger, berättar Patrik Andersson.

I Göteborg hade polisen i höstas en andhämtning efter de senaste årens många skjutningar.

– Vi har till och med indikationer på forna fiender som har börjat prata med varandra, säger en polis med insyn.

Det kan betyda att kartan håller på att ritas om och nya band knytas.

– Det är lite för tidigt att analysera än, men vi följer utvecklingen noggrant.

Med säkerhet kan polisen i dagsläget peka ut elva gäng, eller nätverk i Göteborg. De mest aktiva finns i dag i förorten Bergsjön.

– Där säljs narkotika öppet och polisen kan inte åka in i området utan att larmet går, säger en källa inom polisen.

Strukturellt finns det många likheter mellan gängen i landet. De hålls ofta samman av en kärna av tungt kriminellt belastade personer. Under dem finns flera lager i hierarkin ner till springpojkar i den yngre tonåren. Det är ofta dem som säljer narkotika och får uppdrag att frakta vapen till de mer etablerade medlemmarna.

– Ofta är det geografin som avgör hur ett kriminellt nätverk uppstår. Det är kompisar som har vuxit upp tillsammans och börjar begå brott ihop. Vi ser ingen etnisk koppling, utan om personerna i ett nätverk har samma etnicitet beror det på att de har vuxit upp i samma område, säger Patrik Andersson, polisens underrättelseavdelning i Malmö.

Publicerad:

LÄS VIDARE