Mejla

Wolfgang Hansson

Världen drog en suck av lättnad

Publicerad:
Uppdaterad:

BOSTON. För fyra år sedan drog världen en mäktig suck av lättnad när Barack Obama valdes.

Sucken är inte lika stor den här gången men nog är den fullt hörbar.

Världen ser hellre Obama än Romney vid rodret för världens mäktigaste militärmakt.

När tv-kanalerna meddelade att Obama vunnit Ohio klockan 05.15 var det över. USA:s president under de närmaste fyra åren heter Barack Obama.

Obamas första fyra år har inte varit någon succé men inte heller något misslyckande. Han har åstadkommit mer under svåra förhållanden än många presidenter gjort under gynsamma.

Ändå har Obama varit en kontroversiell president på hemmaplan. Han har retat många konservativa med sin hudfärg, sin intelligens och med sin sjukvårdsreform. Hans popularitet har lidit svårt av den dåliga ekonomin och den höga arbetslösheten.

Därför var ställningen inför valet så jämn trots att Obama under normala förhållanden inte borde haft några problem med att bli omvald. Särskilt inte mot en så svag kandidat som Mitt Romney, republikanernas nödlösning.

För omvärlden har Obama varit en befrielse efter åtta år av George W Bush. Obama har insett att USA inte längre ensam kan leka världspolis. Man behöver ha andra konstaplar vid sin sida.

Nu får Obama chansen att fortsätta det jobbet.

Slipper en cowboy i Vita huset

Kanske var det därför jag hörde spridda applåder från de utländska journalisterna i pressrummet på Mitt Romneys valvaka. Ett rum där det annars under kvällen bara hördes knattret från tangentborden.

Istället för en ny konfrontation á la Bush får vi mer av Obamas "tänk efter före" och kompromissvilja.

Istället för en ny cowboy som skickar i väg bombplan mot Iran har vi åtminstone hoppet om att det ska gå att hitta en politisk lösning på Irans kärnvapenambitioner.

De amerikanska trupperna kommer att dras tillbaka från Afghanistan. USA kommer att avsluta sin medverkan i ännu ett krig.

Med Obama i Vita huset kan vi räkna med att staten fortsätter ta ett ansvar för att få den amerikanska ekonomin på fötter. Senaste månaderna ser det ut som USA varit på väg åt rätt håll. Obamas seger kan förstärka den effekten.

Kanske kan vi till och med hoppas att Obama försöker ta sig an en av världens ödesfrågor, klimathotet. Han klarade inte av att göra det under sin första period därför att motståndet var för starkt. Framförallt från republikanerna men även inom hans eget parti. Utan USA på tåget går kampen mot jordens uppvärmning inte att vinna.

Vore förödande

Obamas första fyra år var tuffa. De fyra nästa kommer inte att bli lättare.

Allting tyder på att republikanerna kommer att behålla kontrollen över representanthuset. Det gör det svårare för Obama att få igenom sin politik.

Förmodligen kommer han att åter sträcka ut en hand mot republikanerna i ett försök att få ett slut på förlamningen i kongressen. Inte minst måste han stoppa de automatiska och kraftiga budgetnedskärningar som träder i kraft vid årsskiftet om de båda sidorna inte kan komma överens. Nedskärningar som vore förödande för världsekonomin.

Fortsätter republikanerna att medvetet sätta krokben för presidenten kommer han att försöka köra sitt eget race så långt det går.

Exklusivt vitt reservat

För republikanerna gäller det att analysera vad som gick fel.

För mig som varit på ett antal valmöten med Mitt Romney är svaret lika uppenbart som enkelt. Det håller inte 2012 att vara ett exklusivt vitt reservat. Ska man ha en chans att vinna måste man attrahera svarta och latinos.

Obama mot Romney var den nya världen mot den gamla. Det moderna mot det gammaldags.

Framtiden vann.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: