Rottweiler gick till attack mot 6-åring

Rottweilern attackerade plötsligt den 6-åriga pojken mitt i centrala Göteborg.

Mannen som hade hand om hunden försvann snabbt från platsen – men har nu identifierats av polis.

– Hunden blev bara mer och mer aggressiv. Det kändes som att den höll på att bita sönder pojken, säger ögonvittnet Kristoffer. 

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.
Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Det var strax före klockan fyra på måndagseftermiddagen, i Brunnsparken i centrala Göteborg, som rottweilern gav sig på pojken.

Hunden attackerade sexåringen bakifrån och drog ned honom på marken.

– Rottweilern såg väldigt aggressiv ut och bet sig fast. Mannen lyckades inte få bort honom så flera personer försökte hjälpa till och började sparka på hunden, säger ögonvittnet Hugo.

”Hade kunnat sluta riktigt illa”

Han berättar att han själv ringde polisen direkt.

– Det kändes som att det hade kunnat sluta riktigt illa annars. Hunden vägrade ju att släppa.  

Aftonbladet har tagit del av en film som visar delar av händelsen.

Klippet visar hur den livrädda pojken skriker "hjälp mig" upprepade gånger och hur flera personer gör allt för att få bort rottweilern.

Pojken ska ha varit i sällskap med sin farmor och sin syster vid överfallet och var mycket chockad efteråt.

– Det var väldigt obehagligt. Hunden blev bara mer och mer aggressiv. Det kändes som att den höll på att bita sönder pojken. Jag tänkte att nu måste polisen komma och skjuta hunden, säger ögonvittnet Kristoffer.

Fördes i ambulans till sjukhus

Till sist lyckades man få bort rottweilern från pojken. Men mannen i 20-årsåldern som hade hand om hunden ägnade inte en sekund att förhöra sig om hur det hade gått för pojken.

I stället lämnade han omedelbart platsen.

– Han verkade inte bry sig ett dugg. Det var för jävligt. Jag gick efter honom en bit för att se vart han tog vägen. Men han försvann i riktning mot Femmanhuset, säger Kristoffer.  

Pojken fick föras med ambulans till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Men efter några timmar kunde han lämna sjukhuset tillsammans med sina föräldrar. Som tur var hade han bara fått lindriga skador.

Ägaren kontaktade polisen

Aftonbladet har varit i kontakt med pojkens familj, som har valt att inte kommentera händelsen.

– Många som skaffar hundar har tyvärr inte tillräckligt med kunskap. Så ofta är det inte hundens fel när sådant här händer, utan det handlar om okunniga ägare, säger pojkens faster.

Polisen har under dagen lyckats identifiera mannen som hade hand om hunden och det visade sig att han inte är rottweilerns ägare – en kvinna i 20-årsåldern som mannen är bekant med.

– Hundägarinnan har tagit sitt ansvar och kontaktat oss, säger Geir Hogstad, utredare på Göteborgspolisen.

Oklart om brott begåtts

Utredarna tittar nu dels på lagen om tillsyn av hundar och katter och dels på om händelsen kan rubriceras som vållande till kroppsskada.

Eftersom alla inblandade parter ännu inte har hörts än kan rubriceringen komma att ändras. Det är i nuläget därför inte klart om någon kommer att bli brottsmisstänkt.

– En hund kan inte begå brott, det är det bara människor som kan. Vi måste reda ut vad som gjorde att hunden betedde sig som den gjorde. Jag vill bara poängtera att vi inte under några som helst omständigheter nonchalerar den här händelsen eller liknande händelser, säger Geir Hogstad.

Enligt honom är rottweilern inte alls gammal och det är inte känt att hunden tidigare ska ha angripit någon.

– Men det är mycket möjligt att vi kommer att göra en validering av hundens mentala status.

Publisert: